Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Ledenvergadering d.d. 9 november   (15-11-2002)

Op z4terdag 9 november j.l. werd de najaarsledenvergadering van de Vereniging Oud Hoorn gehouden. Dit keer niet in de vertrouwde Oosterkerk daar deze voor een andere gebeurtenis in gebruik was. Daarom werd uitgeweken naar het nabij gelegen "Huis Verloren": de aanbouw van Huize Merens en dus ook historische bodem zoals voorzitter Ton van Weel in zijn openingswoord kon mededelen. Een groot aantal leden van de vereniging had gehoor gegeven aan de oproep van het bestuur dus alle plaatsen waren bezet.

 

Op de agenda stond o.a. ook de uitreiking van de jaarlijkse onderscheiding die door Oud Hoorn wordt toegekend aan een persoon of instantie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de lokale geschiedbeoefening of monumentenzorg. De onderscheiding, die dit jaar voor de 20e maal werd uitgereikt, ging naar wel een heel bijzondere kandidaat en wel Jaap Schaper. Deze geboren Horinees was in de periode 1984/2002 wethouder/loco-burgemeester in het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn. In die periode heeft Jaap Schaper zich met hart en ziel ingezet voor monumentaal en historisch Hoorn.
Dit werd dan ook benadrukt in de woorden van Oud Hoorn-voorzitter Ton van Weel. "We zijn het bijna al weer vergeten: ruim vóór 1984 maakte Jaap zich als raadslid al, net als Oud Hoorn overigens, hard voor het behoud van de Grote Kerk. Dat behoud is bijna letterlijk voor de poorten van de hel weggesleept. Jaap nam het college en de commissie RO onder vuur en argumenteerde in een cruciale vergadering van maart 1983 dat de Grote Kerk onmisbaar een historische functie had, een grote culturele waarde bezat, sterk beeldbepalend was en een grote belevingswaarde vertegenwoordigde, naast zelfs een economische waarde", aldus Ton van Weel.
Vervolgens noemde Ton van Weel een groot aantal markante vrijkomende panden die onder invloed van Jaap Schaper een goede, vaak culturele, bestemmingen naast een openbare functie kregen. "Ik herinner u aan het Sint Jans Gasthuis (kunstenaars), Grote Oost 26 (SBK), het VOC-pakhuis (van winkel tot theater en verenigingsgebouw), de Jozefschool. Oud Hoorn speciaal is hem daar tot op de dag van vandaag erkentelijk voor. Dit nieuwe beleid uit midden jaren tachtig zette Jaap de jaren daarna onverminderd door: het Westfries Museum kan uitbreiden dankzij de aankoop van de AMRO-bank, de Waterschapspanden worden aangekocht en krijgen deels een museale functie, het Postkantoor wordt aangekocht en dus behouden en ook de Ridderikhofpanden (later overgedragen aan de Stichting Stadsherstel, het Missiehuis op de Blauwe Berg en Keern 33; het voormalige Landbouwproefstation", vervolgde Van Weel.
Onder verantwoordelijkheid van Jaap Schaper zijn de afgelopen jaren een aantal grote restauraties gerealiseerd. Daarbij moet men denken aan de Statenpoort, de Oosterpoortbrug, het dak van de Noorderkerk, de Lourdeskapel in Zwaag, de kapel op de begraafplaats aan de Drieboomlaan, het Truydemanhof, de Lutherse kerk aan de Ramen en de toren van de Grote Kerk. Ook stond Jaap Schaper aan de wieg van de aanwijzing tot Uitbreiding van het Beschermd Stadsgezicht tot de gehele binnenstad.
"Zonder Jaap Schaper had de historische stad er nu niet zo goed bijgestaan. Hoorn moet dankbaar zijn dat zij zo'n zoon in haar midden heeft. Vaak wordt de held in eigen land niet gewaardeerd. Deze held wel. Het is tegen deze achtergrond van die gedachte dat het bestuur u voorstelt om Jaap Schaper te onderscheiden met de Oud Hoorn-onderscheiding 2002", aldus voorzitter Ton van Weel.

Afscheid
Tijdens de vergadering werd ook afscheid genomen van Herman Lansdaal als redacteur van het kwartaalblad. Daar Herman in het ziekenhuis was opgenomen werd de dank in ontvangst genomen door zoon Arnaud die kon medelen dat het helaas niet goed gaat met zijn vader. Herman Lansdaal heeft als oud-journalist en hoofdredacteur van de Nieuwe Noordhollandse Courant in Purmerend, een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige vorm van het kwartaalblad. Gedurende een lange periode was hij ook eindredacteur van het blad.

Nieuwe bestuursleden
Na het vertrek van Rudy Kleintjes als bestuurslid afgelopen jaar kampte het bestuur nog altijd met een vacature. Daar is nu verandering in gekomen en tijdens de vergadering kon het bestuur twee kandidaten aan de leden voorstellen. Het betreft mevrouw Margot Veerman, eindredacteur bij een landelijke uitgeverij en in Hoorn actief in de werkgroep Eikstraat en de heer Jaap Bronkhorst, deskundige op het gebied van bouwkunde. Na het voorstel van het bestuur werden beiden met vrijwel algemene stemmen gekozen.
Na afloop van de vergadering konden de aanwezige leden een kijkje nemen in de Ridderikhoffpanden. Daar kon men onder leiding van deskundige gidsen: Arie Boezaard, Joost Buchner en Jan van der Heyden, kennis nemen van de restauratie-werkzaamheden die nog dit jaar zullen worden afgerond. Het is de bedoeling dat hier dan woningen voor verstandelijk gehandicapten zullen komen en tevens ook een horeca-gelegenheid die door deze mensen zal worden gedreven.

 

Nieuwsarchief