Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Renovatie sluis & brug Kleine Oost   (02-12-2002)

 De gerenoveerde brug met gerestaureerde sluis, nieuwe deuren en afsluitmechanisme, een nieuwe ophaalbrug, kortom: het geheel mag gezien worden.Nog niet zo lang geleden verkeerden zowel de sluis als ook de beeldbepalende ophaalbrug aan het Kleine Oost in verregaande staat van verval. In januari 2001 bracht de toenmalige staatssecretaris Rick van der Ploeg een bezoek aan Hoorn. Bij die gelegenheid bekeek de staatssecretaris ook de in deplorabele staat verkerende sluis en brug. Op dat moment kon Van der Ploeg 200 miljoen, toen nog guldens, verdelen over diverse restauratie-projecten. De toenmalige Hoornse wethouder Jaap Schaper hoopte er op dat Hoorn een bijdrage verleend zou worden om het toen 4,2 miljoen gulden kostende project te kunnen aanpakken. Hoorn had geluk: het Rijk kwam met een belangrijke subsidie over de brug en er kon een aanvang worden gemaakt met de restauratie.


De restauratie
Ten behoeve van de restauratie werd de gehele ophaalbrug uit elkaar genomen en het wegdek verwijderd. Verder werden er aan beide zijden damwanden geslagen zodat het water uit de sluis kon worden gepompt. Op dat moment werd ook goed zichtbaar in wat voor slechte staat het geheel verkeerde. Bij veel delen van de muren was de specie tussen de stenen geheel verdwenen. Het is dan ook daarom dat al deze muren, met gebruikmaking van de authentieke bouwmaterialen, werden vernieuwd.


Bewonderen werkzaamheden 
 

Arie Boezaard (gemeentelijke Monumentencommissie) (midden) zet de vorderingen van de werkzaamheden uiteen.Een belangrijke dag voor belangstellenden was zondag 7 oktober 2001. Op die dag kreeg men de gelegenheid om de werkzaamheden van nabij te bewonderen. Het was wel wat klimmen en klauteren maar deze moeite werd fors beloond want men zal maar zelden onder de Kleine Oost brug kunnen doorlopen. Ook de archeologische dienst heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om onderzoek te doen in de drooggevallen bedding. De belangstelling ging met name ook uit naar de sporen van de eerste Oosterpoort die ooit op deze plaats gestaan heeft.


Overdracht aan Waterschap
Inmiddels is het restauratie-project al weer enige tijd gereed en donderdag 14 november j.l. kon de sluis officieel worden overgedragen aan het Waterschap Westfriesland. Vanaf dat moment is de zorg voor het onderhoud in handen van het waterschap. De fraaie brug blijft eigendom van de gemeente Hoorn. Samen met dijkgraaf J. Bruins Slot onthulde de Hoornse wethouder mevr. C. van Weel een gedenksteen in de sluis. De wanden van de sluis tonen de wapens van Hoorn en het waterschap. De plaatsen waar de fundamenten van de vroegere Oosterpoort te vinden waren zijn aangegeven in het plaveisel.  Met deze gerestaureerde sluis en brug, waarvan de historie terug gaat tot de zeventiende eeuw, heeft Hoorn er een schitterend historisch object bij gekregen. Wie de werkzaamheden regelmatig gevolgd heeft zal zich menigmaal hebben nafgevraagd: "Hoe komt dit ooit weer goed?". We kunnen u verzekeren: het is héél erg goed gekomen: een welverdiende pluim voor de bouwvakkers en alle andere mensen die aan dit project hebben meegewerkt.





 

 

Nieuwsarchief