Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Zaal kantongerecht gerestaureerd   (01-12-2002)

In 1930 kocht de gemeente Hoorn voor de som van ƒ 20.000.- het pand Grote Oost 53. Daar hier in de toekomst het Kantongerecht gevestigd zou gaan worden nam het Rijk hiervan ƒ 10.000.- voor haar rekening. Tot op de dag van vandaag doet het gebouw als zodanig dienst en heeft daarvoor de beschikking over een voorzaal aan de zijde van het Grote Oost met aansluitend een grotere achterzaal. Een nieuwe, derde zittingzaal, is te vinden aan de achterzijde van het gebouw.

Van deze drie zittingzalen is de voorste links, aan de straatzijde van het Grote Oost ongetwijfeld de mooiste. Temeer daar kort geleden de ingrijpende restauratie van deze zaal gereed is gekomen.

Behang
In februari van dit jaar werd een aanvang gemaakt met deze restauratie. Op de eerste plaats werd het geschilderd behang, ooit vervaardigd door Chr. en P. Henning, onder handen genomen. De panelen werden schoongemaakt en vervolgens waar nodig hersteld en geretoucheerd door Bernice Krijns en Martijn Terhorst van Stichting Restauratie Atelier Limburg. Ter afronding en bescherming werd een dunne vernislaag aangebracht.

 Houtwerk stijlkamer
Het houtwerk in deze stijlkamer werd weer in de oorspronkelijke groene kleur geschilderd. Deze kleur werd ontdekt nadat men op één van de panelen de diverse verflagen had verwijderd. Hierdoor kreeg men tevens een beeld van de kleuren in de het verleden werden gebruikt. Zo was het houtwerk eerder in een beige kleur geschilderd waardoor de wandschilderingen meer op schilderijen leken.

Tijdens een informele bijeenkomst op woensdag 16 oktober j.l. werd dit alles uiteengezet door projectmanager H. Hegeman van de Rijksgebouwendienst. Aan de restauratie werd verder meegewerkt door Bouwbedrijf Hoorn 80 en schildersbedrijf Polman. Namens Monumentenzorg trad Henk Zandkuil op als adviseur.

 

Nieuwsarchief