Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Krot Doelenkade verder in verval   (01-12-2002)

"Onderhoud is behoud" is een bekend gezegde. Het is echter beslist niet van toepassing op het pand Doelenkade 27. In het septembernummer van het kwartaalblad schreven wij al: "Hoorn heeft er een krot bij" en dat was op een moment dat het pand al niet om aan te zien was. Immers: vele jaren achterstallig onderhoud hebben er voor gezorgd dat er in principe alleen nog maar muren staan. En dit is bijzonder jammer, temeer daar de rest van dit rijtje huizen, in 1903 gebouwd door de Hoornse gemeentearchitect Reijendam er bijzonder verzorgd uitziet.

krot Filmopnames
Na het overlijden van de voorlaatste eigenaar is het pand nooit meer bewoond geweest en raakte ernstig in verval. Enkele jaren geleden heeft het pand nog dienst gedaan voor een film, waarbij het als een spookachtig decor fungeerde. Daar was niet zo veel voor nodig want toen al verkeerde het pand in een uiterst bizarre toestand. Vervolgens hebben er dit jaar nog zwervers onderdak gevonden die echter uitsluitend van de bovenverdieping gebruik konden maken. Daar de vloer van de begane grond werd verwijderd is daar wonen uitgesloten.

Storm
De gebeurtenissen op zondag 27 oktober j.l. hebben er voor gezorgd dat Doelenkade 27 definitief een doodsteek heeft gekregen. Op die dag woedde een storm zoals ons land die in vele jaren niet gekend heeft. Voor het in deplorabele staat verkerende pand betekende dit, dat de ramen, voor zover die nog aanwezig waren, definitief zijn verdwenen. De brandweer moest op die zondagavond de straat afzetten wegens instortingsgevaar. Voor zover er nog glas in de sponningen zat vloog dat dwars over de straat. De zich achter het huis bevindende zijmuur die richting Gedempte Appelhaven loopt, stond op dat moment op instorten.

Vergunning
Het pand is eigendom van K. Bakker uit Wognum die het vier jaar geleden heeft gekocht. Dit met de bedoeling om het te restaureren. Dat er tot op dit moment niets met het pand gebeurde heeft te maken met de verstrekking van de bouwvergunning. A. Boezaard, bestuurslid van de vereniging Oud Hoorn en hoofd monumenten van de gemeente Hoorn, kon melden dat de vergunning onderweg is. Er is voor de restauratie door de provincie een subsidie beschikbaar gesteld met daarnaast door de gemeente een lening met lage rente.

 

Nieuwsarchief