Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Tentoonstelling

Tentoonstelling Slag op de Zuiderzee

19-10-2023 t/m 13-01-2024

Slag opde Zuiderzee

Oktober 1573
Omdat de Geuzen ter hoogte van Texel /Vlieland door het enteren en in beslag nemen van schepen alle handel op Amsterdam blokkeerden kreeg Maximiliaan de Henin graaf van Bossu van Alva de opdracht om een oorlogsvloot samen te stellen en de Geuzen te verslaan in het Zuiderzee gebied.

Om het uitvaren van de Amsterdamse vloot zo moeilijk mogelijk te maken hadden de opstandige Geuzen in het IJ een groot aantal oude schepen afgezonken. De wrakken deels gevuld met zand en grote klompen steen afkomstig van voor dat doel in Hoorn afgebroken kloosters, maar vooral van de afgebroken kerken en torens in Waterland. De effectiviteit van deze fysieke blokkade was niet bijster groot. Op 13 september 1573 weet Admiraal de Bossu de blokkade te passeren. De Geuzenvloot gelegen voor Amsterdam trok zich terug. De door de manschappen van Hendrik Broeckhuysen opgerichte schansen ter hoogte van de Diemerdijk en aan de noordzijde van het IJ, zijn vervolgens kansloos en werden door de regeringstroepen veroverd. De overlevenden vluchtten met achterlating van geschut en munitie naar Edam en Monnickendam.

Slag opde Zuiderzee

 

Door het slechte weer keerde de “Spaanse” vloot terug naar Amsterdam. Op 5 oktober vertrok de opnieuw bevoorrade vloot Amsterdam, passeerde Pampus, en gaat vervolgens direct tot de aanval over op de daar aanwezige Geuzenvloot.

Meer informatie maar vooral veel beeldmateriaal is te zien in de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn waar tot 13 januari 2024 de expositie “De Slag op de Zuiderzee” is ingericht.

Het schitterende boek De Slag op de Zuiderzee met 304 pagina’s, rijk geïllustreerd, geheel gedrukt in kleur is zolang de voorraad sterkt te koop voor € 29,95 in het verenigingsgebouw. Geopend op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag  van 10-00 tot 14.00 uur.

 

 

 

Tentoonstelling in archief