Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Bekijk of download de PDF versie (12.66 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

Kwartaalblad 2006 / 4   blz. 136 - 148

Oostereiland middelpunt havenuitbreiding

Auteur: Knegt, Rob de

De toekomst van het Oostereiland staat op dit moment volop in de belangstelling. Tal van instellingen, belanghebbenden en projectontwikkelaars mengen zich in de strijd om de verdere ontwikkeling van dit voormalig gevangeniseiland. De gemeente Hoorn staat op dit moment op het punt een besluit te nemen over wat er met het geheel moet gaan gebeuren.
Voor Rob de Knegt was dit alles aanleiding zich in de historie van dit beeldbepalende monument te verdiepen. Schrijver komt tot de conclusie dat het eiland beschouwd moet worden als een onderdeel van de gehele havenuitbreiding tijdens de bloeiperiode van de stad rond 1550. De stadsregering beraadde zich al in 1564 over het uitbreiden van de havens maar kon niet besluiten of dit aan de oost- of westzijde van de stad moest plaatsvinden.
In een uitvoerig artikel verhaalt Rob de Knegt over de ontstaansgeschiedenis van het complex dat tot voor een aantal jaren dienst heeft gedaan als gevangenis. Op dit moment maken de Vereniging Botterbehoud en de Stichting Hoornse Schouw al gebruik van een gedeelte van het eiland. Als zodanig hebben deze verenigingen dan ook een plan op tafel gebracht om op deze plaats een Centrum voor Varend Erfgoed van de grond te brengen.

 

  Terug naar vorige pagina

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn