Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: Niet echt fout, wel omstreden. - Bundeling van twee verhalen WOII in Hoorn

Niet echt fout, wel omstreden.

Bundeling van twee verhalen WOII in Hoorn


Auteur
Ottens, Egbert en Raymund Schütz
Uitgever
Publicatiestichting Bas Baltus
Jaar
2022
ISBN
978-90-76385-27-3
Prijs
€ 9


Egbert Ottens en Raymund Schütz hebben onderzoek gedaan naar de rol van de gemeente Hoorn in de Tweede Wereldoorlog met betrekking tot Joodse eigendommen. Het verslag dat zij aan de gemeenteraad hebben uitgebracht, wordt nu gepubliceerd samen met een monografie over Leemhorst.

Deze burgemeester is in 1942 uit Hoorn vertrokken en ondergedoken. Na de bevrijding is hij naar Hoorn teruggekeerd en heeft tot zijn pensioen in 1949 zijn post als burgemeester weer bekleed. Egbert Ottens heeft zijn geschiedenis uitgezocht en er blijken nog wat vraagtekens over te blijven.

 

De geïllustreerde uitgave is uitgevoerd in soft cover.

Raymund Schütz is rechtshistoricus. In 2016 promoveerde hij op een onderzoek naar de rol van het notariaat tijdens en na de bezetting, onder de titel “Kille Mist”. Hoij was werkzaam als archivaris bij het Rode Kruis en is thans werkzaam bij het Haags Gemeentearchief. Hij werk momenteel aan een publicatie over de Joodse Raad.

Egbert Ottens werkte bij de Dienst Volkshuisvesting in Amsterdam en publiceerde boeken en artikelen over de geschiedenis van de volkshuisvesting in de hoofdstad. Na zijn pensionering werd hij actief in de Vereniging Oud Hoorn en verzorgde publicaties over de historie van de stad. Onder andere: “Hier is alles gewoon, dat spreekt…”, over Hoorn in de Tweede Wereldoorlog.