Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: Hoorn bezet & bevrijd -

Hoorn bezet & bevrijd


Auteur
Lansdaal, Herman en Osinga sr, J.D.
Uitgever
Foto Osinga B.V., Hoorn
Jaar
1995
ISBN
90-9008173-9
Prijs
€ 22,50


Hoe dit boek tot stand kwam. Als beginnend fotograaf had ik 55 jaar geleden niet het idee een archief met foto's uit de oorlogstijd aan te leggen. Wel vermoedde ik dat het wel eens van belang kon zijn een en ander vast te leggen voor betere tijden. ()
Het ging er immers om in beelden te bewaren wat er in de oorlogsjaren en bij de bevrijding in Hoorn gebeurd was. ()
Naarmate de tijd verstreek kwam echter meer en meer de gedachte op ze niet in vergetelheid achter te laten. Mijn zoon Martin opperde het idee de bijzondere collectie te bundelen, van teksten te voorzien en uit te geven. Het plan sloeg ook bij mijn zoon Jan aan. We selecteerden daartoe een kleine 100 foto's uit de verzameling.
Er werd contact gezocht met de Stichting Het Hoornse Comité '40-'45. De bestuursleden Lips en Vortman vonden het een prima idee: een dergelijke uitgave zou immers extra reliëf kunnen geven aan de vijftigste herdenking van de bevrijdingsdag dit jaar. ()
De Vereniging Oud Hoorn vroeg journalist Herman Lansdaal als tekstschrijver mee te willen werken. Grafisch ontwerper John Duin van Drukkerij Noord-Holland tekende voor omslag en lay-out.()
Hoewel wat in Hoorn is gebeurd lang niet allemaal in dit boek kan zijn verwerkt, hoop ik toch dat "Hoorn bezet en bevrijd" een goede indruk zal achterlaten over het stadsleven tijdens de bezettingsjaren en bij de bevrijding. ()
Het boek wil ook niet meer zijn dan een document van een stad in oorlogstijd.
Ik hoop dat het in ieder geval als een monument mag dienen om de donkere jaren tussen '40 -'45 voor altijd te bewaren.

(delen uit de Verantwoording door J.D. Osinga sr.)