Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: 1852 - 2004 Het Park (schouwburg) - Anderhalve eeuw aan de Westerdijk

1852 - 2004 Het Park (schouwburg)

Anderhalve eeuw aan de Westerdijk


Auteur
Zoonen, Arie van
Prijs
€ 40,00


EEN HOORNSE GESCHIEDENIS van Koffijhuis tot Theater; van Witte Badhuis tot Schouwburg en Congrescentrum

Op 18 november 1994 viert Schouwburg Het Park haar 25-jarig bestaan. Op dat genblik heeft de Commissie van Beheer vergevorderde plannen voor de verbouw van de schouwburg. Arie van Zoonen beindigt er het jubileumboek "Van Koffijhuis tot Theater" mee. Dan is niet te voorzien dat de Hoornse gemeenteraad in 1996 de voorkeur geeft aan de bouw van een nieuwe schouwburg met congrescentrum op het in 1993 vrijgekomen terrein van Het Witte Badhuis.

In dit nieuwe boek geeft Van Zoonen gedetailleerd weer welke besluitvorming daaraan ten grondslag ligt. Hij begint die geschiedenis met de groei van Hoorn en de landelijke schouwburgontwikkeling. Erop volgend beschrijft hij in het kort de gebeurtenissen van 1852 tot 1994. Uitgebreider gaat hij daarna in op de historie van Het Witte Badhuis en de speeltuin Zon en Vreugd. Vanaf 1988 zijn er wilde plannen om daar een kuurhotel met zwemparadijs te vestigen. Die plannen mislukken. En zo kan de gemeenteraad in 1996 besluiten het vrijgekomen terrein te gebruiken voor de bouw van Schouwburg en Congrescentrum het Park.

De auteur gaat daarna uitvoerig in op de architectenkeuze, de aanvang van de bouw, de instorting van de toneeltoren en de herstart van het bouwproces. En hoofdstuk wijdt hij aan de waardering voor Het Park en een ander aan een fotografische rondgang door het nieuwe complex. Na het besluit volgen bijlagen waaronder plattegronden van de nieuwe en de oude schouwburg.

Met de vele illustraties is een aantrekkelijk "bouwboek" ontstaan over een stuk eigentijdse geschiedenis.

Uitgave van Schouwburg en Congrescentrum het Park ter gelegenheid van de opening van het nieuwe theater op vrijdag 25 juni 2004.