Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: Koopmansgeest  (2002) - Monumenten van de handel

Koopmansgeest (2002)

Monumenten van de handel


Auteur
Beliën, Herman & Monique van Hoogstraten
Uitgever
Stichting Open Monumentendag
Jaar
2002
Prijs
€ 15,00


Als er in de loop der eeuwen één eigenschap is geweest waarin ons kleine land groot kon zijn dan is het wel onze "geestesgesteldheid die geschikt maakte tot koopmanschap" zoals het woordenboek het omschrijft. Deze koopmansgeest (vaak aangeduid als "Hollandse koopmansgeest") is over de hele wereld uitgegroeid tot een begrip. Het heeft tal van positieve connotaties die bij voorbeeld refereren aan moed en volharding. Maar tegelijk kan het ook duiden op negatieve eigenschappen zoals gierigheid en meedogenloosheid.
Koopmansgeest, het derde deel in de Monumentenreeks van Stichting Open Monumentendag, geeft een historische schets van de handel en een beeld van de sporen die deze activiteiten in ons land hebben nagelaten. Uiteraard zijn de handelsgoederen zelf verdwenen (opgegeten of vernield), maar overgebleven zijn de gebouwen waarin die goederen werden opgeslagen of verkocht, waarin de handelaren bijeenkwamen of woonden, of waar de overheid een graantje wilde meepikken van al die economische activiteiten. Het zijn de monumenten van een handelsnatie, waarvan er vele op Open Monumentendag (in het tweede weekend van september) gratis opengesteld zullen zijn.

(tekst binnenkant omslag)

Herman Beliën (1946) is historicus en werkt bij de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich onder meer bezig met de geschiedenis van de gebouwde omgeving. Monique van Hoogstraten (1964) is historica en werkt als journaliste. Eerder schreven zij samen De Nederlandse geschiedenis in een notendop. In Koopmansgeest beschrijven de auteurs, mede aan de hand van talloze monumenten, de geschiedenis van de Nederlandse handel. Vanaf de goederenruil in de prehistorie via de jaarmarkten in de Middeleeuwen en de graan- en specerijenhandel in de Gouden Eeuw, komt de lezer bij de mondiale economie van vandaag terecht.
De ontwikkeling van de handel is echter niet gelijkmatig verlopen. Sommige streken en beroepsgroepen hebben veel meer van handelsstromen geprofiteerd dan andere. En sommige perioden kenden spectaculaire groei, terwijl andere te maken hadden met recessie en zelfs ondergang. Alles bij elkaar levert dat een fascinerend verhaal over Neerlands handel en wandel op.

(tekst achterkant boek)