Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: Nederland Waterstaat  (2000) - Monumenten van het water

Nederland Waterstaat (2000)

Monumenten van het water


Auteur
Schmeink, Toon
Uitgever
Stichting Open Monumentendag
Jaar
2000
Prijs
€ 15,00


Deze publicatie van de Stichting Open Monumentendag wil de lezer in vogelvlucht een brede indruk geven van de historische betekenis van het water voor Nederland. Van het water dat een constante bedreiging vormt, maar dat tegelijk unieke kansen geeft om welvaart te brengen. Daarom belichten we ook enkele van de talloze water(staats)werken die op een of andere manier met het water zijn verbonden, van gemalen tot poldermolens, van droogdokken tot sluizen en stuwen. Sommige zijn eeuwen oud, andere fonkelnieuw, maar bijna altijd zijn zij karakteristiek voor het beeld van ons land en veelal nog dagelijks in bedrijf.
Van de schoonheid van al deze monumenten kan iedereen in Nederland zich dagelijks in zijn directe omgeving overtuigen. Vele van de in dit boek behandelde water- en waterstaatswerken zijn bovendien ook van binnen te bewonderen - en vaak niet alleen op Open Monumentendag!

(tekst binnenkant omslag)

Nederland waterstaat
In Nederland waterstaat wordt de historische betekenis van het water voor ons land in kort bestek beschreven. Journalist en "waterman" Toon Schmeink (onder meer co-auteur van Waterschappen in Nederland en Dijken) is erin geslaagd om uit het oneindige aantal aspecten rond Nederlands waterstaat de meest wezenlijke te selecteren. Hij beschrijft die - geheel in overeenstemming met zijn onderwerp - in een vloeiende stijl, en illustreert de twee grote lijnen van het thema (strijd en verbondenheid) aan de hand van talloze verrukkelijke details. Wie zich aan Nederland waterstaat laaft, zal de smaak van water dan ook voorgoed te pakken hebben.