Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: Bangert & Koewijzend, De - Van bloeiende Bangert naar bebouwde kom en van rad tot Bullepad

Bangert & Koewijzend, De

Van bloeiende Bangert naar bebouwde kom en van rad tot Bullepad


Auteur
Ellie Bruijns
Uitgever
Vereniging Historisch Blokker en Stichting Historisch Zwaag
Jaar
2008
Prijs
€ 27,50; UITVERKOCHT


De Bangert en Koewijzend zijn historisch gezien van heel groete waarde geweest voor de fruitteelt in West-Friesland en daardoor zeer interressant voor een beschrijving in boekvorm. Omdat de ene kant, de zuidkant, van de Bangert bij Blokker hoort en de andere, de noordkant, bij Zwaag, leek het logisch de krachten van vereniging Historisch Blokker en stichting Historisch Zwaag te bundelen en naast de gezamenlijke documentaire ook van een boek een gezamenlijk project te maken. Te meer omdat door beide verenigingen al veel informatie bijeen gebracht was. Te veel voor de film, maar uitermate geschikt voor verwerking in een boek.
Een boek dus; een gezamenlijk boek dat verhaalt over het allereerste begin, over de kloosters Bethlehem en Nieuwlicht, de bloeiende Bangert wandeltochten, de vele fruit- en kassenbedrijven, het verzendhuis en de veiling, de lofbetuigingen door de jaren heen, de kinderen in de tuin, het vervoer en het vele werk.
Dit boek, dat met veel liefde voor de historie van dit gebied tot stand is gekomen, dragen we op aan de Bangert en Koewijzend; onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
Om het hanteerbaar en vooral betaalbaar te houden hebben we keuzes moeten maken. De prachtigste kleurenfoto's kwamen in grijsschaal soms niet uit de verf; vooral foto's waarop veel fruitbomen stonden bleken ineens uit heel veel vlekken te bestaan waarin nauwelijks iets anders waarneembaar was. Niet plaatsen dus. Andere foto's bleken niet echt scherp maar gaven de sfeer dan zo goed weer dat we er toch voor kozen deze wel te plaatsen. Ook veel verhalen liepen door elkaar heen en hier en daar zullen we - het was niet te vermijden - in herhaling vallen.
Met dank aan alle bewoners, oud-bewoners van de Bangert en Koewijzend en alle anderen die, op welke manier ook, ervoor gezorgd hebben dat wij materiaal konden verzamelen, zodat dit boek een waardevolle herinnering aan de Bangert en Koewijzend is geworden.
Met excuus aan allen waarvan we het aangeleverde materiaal uiteindelijk niet hebben gebruikt.

(Inleiding door Ellie Bruijns)