Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: Hoorn in 50 verhalen -

Hoorn in 50 verhalen


Auteur
Redactie: Dagblad voor West-Friesland
Uitgever
HDC Media, Alkmaar
Jaar
2007
Prijs
€ 15,00


De geschiedenis van de stad Hoorn is dezelfde als die van alle andere woonplaatsen: een optelsom van mensen en hun belevenissen. Deze verhalen maken het onderscheid; ze geven een stad of dorp karakter. Over Hoorn zijn talloze van die verhalen bekend, er is in de loop der eeuwen veel van de geschiedenis opgeschreven.
Hoorn als stad bestaat 650 jaar. Het klinkt romantisch om stadsrechten te hebben. Toch moest er in die tijd gewoon voor betaald worden, want ook voor de graaf van Holland ging alleen de zon voor niets op.
Vanaf dat moment hebben de bewoners en bezoekers van de stad aan de Zuiderzee hun eigen historie beleefd. Anno 2007 heeft de redactie van het Dagblad voor West-Friesland vijftig van die verhalen verzameld. Verhalen van lang geleden, toen de eerste bebouwing verscheen, maar ook over de meer recente historie, omdat de geschiedenis soms nog geen generatie terug is geschreven.
Het zijn verhalen over mensen die ooit op de rand van het water, de Omringdijk en het polderland geprobeerd hebben de loop der dingen te be�nvloeden. Soms groots en meeslepend, soms bescheiden. Stadsrechten of niet, soms was het balanceren op het dunne koord van stedelijke allure en dorps denken.
Een ding hebben die verhalen gemeen: stuk voor stuk vormen ze een onderdeel van de stad die Hoorn is geworden. De stad in West-Friesland die boeit, verbaast en ook vrolijk maakt.

De 50 Hoornse verhalen verschenen ook in het Noordhollands Dagblad.