Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Activiteiten divers  (archief)

Schaduwen van Vrijheid, de Dans naar Verlossing elke zondagmiddag tot en met 17 maart

17-03-2024

Open Mens te Koop

De indrukwekkende voorstelling "Schaduwen van Vrijheid, de Dans naar Verlossing" werpt een scherp licht op het tijdloze meesterwerk "Mens te Koop" van Miep Diekmann. Dit baanbrekende boek, oorspronkelijk gepubliceerd als "Geen Mens is van de Ander" in 1965 en later herdoopt tot "Mens te Koop" in 1977, wordt tot leven gebracht door een gedurfde en meeslepende vertelvoorstelling.

Een uniek aspect van "Mens te Koop" is dat het oorspronkelijk werd geschreven in opdracht van de burgemeester van Utrecht, die het in 1965 cadeau deed aan alle lagere schoolverlatende kinderen in de stad.

De voorstelling vindt plaats op een opmerkelijke locatie: de voormalige kamer van de West-Indische Compagnie (WIC) aan de Binnenluiendijk. Deze niet-culturele locatie wordt ter beschikking gesteld door de beheerders. De keuze voor deze plek is doordacht, gezien het recente onderzoek naar de rol van Hoorn in de trans-Atlantische handel en het slavernijverleden. Het rapport onthult dat dit pakhuis diende als opslagplaats voor kostbare goederen als suiker, koffie, tabak, goud en ivoor van WIC-schepen.

Zonder herstel geen heling

Met de letters 'GWCH' boven de deur, verwijzend naar de Geoctrooieerde West-Indische Compagnie Hoorn, was deze locatie cruciaal voor het beheer van financiën, verwerking van post en vergaderingen over het beleid van de compagnie. Hier kwam bijvoorbeeld het schip Johanna Maghtelt, onder leiding van Hoornse schipper Jan Claasz. Kist, aan in 1711 op Curaçao met 'een armazon van 610 coppen negros slaaven' uit Angola.

De voorstelling biedt ruimte aan 45 toehoorders per keer, en met in totaal 14 uitvoeringen kunnen er 630 mensen worden  verwelkomd. Deze symbolische hoeveelheid komt overeen met het aantal destijds tot slaaf gemaakte individuen aan boord van de Johanna Maghetelt. De makers van de voorstelling zijn nieuwsgierig naar hoeveel toehoorders zich zullen inschepen voor deze aangrijpende voorstelling, die het verleden in het heden weet te brengen op deze historische locatie.

De vertelvoorstellingen vinden plaats op elke zondagmiddag om 13.00 uur en om 15.30 uur tot en met 17 maart 2024. Het betreft een unieke kans voor geïnteresseerden om zich onder te dompelen in een boeiend stuk geschiedenis, op een locatie die nauw verbonden is met het verleden van Hoorn.

 

Om deze bijzondere voorstellingen bij te wonen, dienen geïnteresseerden een e-mail te sturen naar nhn@discriminatie.nl met de volgende informatie:

- Gewenste zondag en aanvangstijdstip

- Aantal gewenste plaatsen

- Naam

- Woonplaats

- Telefoonnummer

- E-mailadres

 

 

 

  Overzicht Activiteiten divers