Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Lezing Heldendom in de Tweede Wereldoorlog door Nelleke Huisman

12-01-2024

Willemsorde

Op woensdag 10 januari om 20.00 uur verzorgt Nelleke Huisman een lezing over het Heldendom in de Tweede Wereldoorlog. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43.    

Heldendom in de Tweede Wereldoorlog is vaak gekoppeld aan biografieën van individuele personen. De meest bekende daarvan is zonder twijfel Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje. 

decoratie

Een deel van de helden in de Tweede Wereldoorlog  is voor zijn prestaties beloond met de hoogste onderscheiding in Nederland: de Militaire Willems-Orde.

Zij werden benoemd tot Ridder MWO  4e klasse.  In de 20e eeuw is de onderscheiding beperkt uitgereikt. In de afgelopen 70 jaar is dat tot 2009 niet gebeurd en daarna slechts driemaal.

Nelleke Huisman zal in de lezing over heldendom in de 2e Wereldoorlog enkele verhalen presenteren van militairen, van geheim agenten en van verzetsstrijders, die zijn onderscheiden met de hoogste onderscheiding. Zij hebben een bijzondere prestatie geleverd. Hun verhalen spreken tot de verbeelding. 

 

Op de foto: 

Prinses Wilhelmina feliciteert de gedecoreerden, na uitreiking van de Militaire Willems-Orde 4e klasse, 7 oktober 1948.

De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl.  De reservering wordt definitief door betaling van de entreeprijs op       NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. Lezing. De toegangsprijs is € 5,00 voor leden van Oud Hoorn en € 6,50  voor niet-leden.

 

  Overzicht Lezingen