Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Lezing: De stolpboerderij door Dieuwertje Duijn 20.00u.

11-01-2023

StolpboerderijDe stolpboerderij is hét icoon van Noord-Holland! Deze kenmerkende boerderijen met piramidevormig dak zijn overal in het landschap om ons heen zichtbaar. In het achterland van Hoorn stonden in het verleden honderden stolpboerderijen, waar onder meer kaas werd gemaakt voor verkoop op de Hoornse kaasmarkt. In de afgelopen 10 jaar is veel nieuwe informatie over dit boerderijtype verzameld door bouwhistorisch, archeologisch en dendrochronologisch onderzoek (jaarringonderzoek aan hout). Uit het onderzoek blijkt dat een stolpboerderij soms veel ouder is dan je op basis van de gevels zou verwachten. Achter gevels uit de 20ste eeuw kan bijvoorbeeld een houtskelet uit de 16de eeuw schuil gaan. Een zoektocht naar de oudste stolpboerderij van de provincie leidt vooralsnog naar een boerderij in De Weere.

Stolpboerderij

Dieuwertje Duijn is archeoloog bij Archeologie West-Friesland.

Voor de komende maanden staan wederom boeiende lezingen geprogrammeerd. Elke tweede woensdag van  de maand vinden deze plaats in het sfeervolle Foreestenhuis, een van de mooiste monumenten van Hoorn, Grote Oost 43.

De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruit betalen van het kaartje worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl.  De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. 1x lezing datum en/of onderwerp. Of een meervoud als u meer plaatsen reserveert. De toegangsprijs is 5 euro voor leden Oud Hoorn en 6,50 euro voor niet-leden.

 

 

 

 

  Overzicht Lezingen