Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

-  (archief)

De rijkdom van de Westfriese Omringdijk

10-03-2020

oudhoorn

 Archeologisch en historisch onderzoek van zeedijken in West-Friesland

¬†Op dinsdag 10 maart¬† organiseert Vereniging Oud Hoorn de lezing ‚ÄėDe rijkdom van de Westfriese Omringdijk‚Äô door Michiel Bartels, archeoloog bij de gemeente Hoorn.¬†

Het Nederlandse landschap van kronkelende dijken, met wielen, dijkwoningen, kerkjes en sluizen noemen we sinds 1970 monumentaal.  Het grootse monument ligt in West-Friesland, de huidige Westfriese Omringdijk, een gemeenschappelijke ringdijk van 126 km  tegen de woeste Zuiderzee. Deze dijk bleek kwetsbaar.  Tussen 2007 en 2012 bracht men de dijk op veilige hoogte. Parallel aan dit werk verliep het archeologisch onderzoek aan de dijk.

Kennis van de dijken door archeologisch en historisch onderzoek is een essenti√ęle factor in deze ontwikkeling in het hele ‚Äďvoormalige- kustgebied van Nederland.

Bij de bouw  van de dijk is een scala aan materialen toegepast. De worsteling van de polderbewoners om de dijk in stand te houden  is nu archeologisch leesbaar.  Historische bronnen over  de dijkbouw komen pas spaarzaam vanaf de Gouden Eeuw voor.

De lezing zal ook gaan over de dijkversterking  tussen Hoorn en Edam en de keien in de dijken.

 
>.

 

 

Hoorn door Gaspar Witte 1730

Archeologische Dienst West-Friesland

 

 

 

De aanvang van de lezingen is om 20.00 uur.

De lezingen vinden plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43, 1621BR.

De toegangsprijs is in verband met de stijgende kosten enigszins verhoogd. Leden betalen ‚ā¨ 5,00 en niet-leden ‚ā¨ 6,50.

In verband met de te verwachten belangstelling is reserveren noodzakelijk. Alleen via de email: lezingen@oudhoorn.nl

 

 

 

  Overzicht -