Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Workshops/Cursussen  (komend)

Workshop Hoornse Vesten

07-09-2025

Anders kijken naar Erfgoed

In de talrijke gewapende conflicten van de late Middeleeuwen speelt de militaire sterkte van de steden een grote rol. Eeuwenlang wordt er hard gewerkt aan verbeteringen, vergrotingen en onderhoud van de versterkingen. Net als in andere Hollandse steden definiëren die vestingwerken in grote mate de ruimtelijke indeling van de Hoornse binnenstad. 

Vestingwerken

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom de Gedempte Turfhaven zo’n brede straat is? Zeshonderd jaar geleden liep hier een flinke gracht als onderdeel van de stadsverdediging. Grachten, wallen, poorten, waltorens en bastions moesten de Horinezen beschermen tegen aanvallen en indringers van buitenaf. Het huidige stratenplan met de bewaard gebleven singels en wallen, de Mariatoren, de Hoofdtoren en de Oosterpoort; het zijn de tastbare bewijzen van de wordingsgeschiedenis van de stad. Maar vooral, ze markeren een plaats. Ze zeggen: hier is het gebeurd. 

Belegeringen en conflicten

Er is weinig dat zo tot de verbeelding spreekt als de verhalen over belegeringen en conflicten. Zoals de list waarmee Hoornse vrouwen voorkwamen dat de stad werd aangevallen. Of de gruweldaden waarbij priesters van de toren werden gegooid en er tussen het geplunderde beddengoed enige dagen later kinderlijkjes bleken te zitten. En natuurlijk het verhaal van de Hoornse matroos die het verloop van de Slag op de Zuiderzee bepaalde. Bewaard gebleven vestingwerken maken die verhalen zichtbaar, ze plaatsen de gebeurtenissen in een ideologisch licht en bieden een aanknopingspunt voor triomfgevoelens of troost. Een goede defensie vergroot het zelfbewustzijn; stadsbewoners noemden zich er zelfs naar: poorters.

Programma 

De workshop bestaat uit twee praktijkbijeenkomsten op zondagmorgen van 10.00 tot 13.00 uur. 

Dag 1: - Vestingbouw in de Middeleeuwen

Dag 2: - Vestingbouw in de Gouden Eeuw

           - Herbestemming in de 19e eeuw

Beleef het erfgoed van Hoorn middels een boeiende afwisseling van presentaties, speurtochten, kaartstudie en rondleidingen. De kosten voor de complete workshop zijn € 50,- voor leden en € 60,- voor niet leden.

 

 Anders kijken naar Erfgoed

Als eerste op de hoogte blijven van de nieuwe cursusdata? Meld je aan bij Anja Morit via educatie@oudhoorn.nl

 

 

  Overzicht Workshops/Cursussen