Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandelingen  (archief)

Kerk als middelpunt 12 en 14 juli

14-07-2024

Grotekerk

De kerk als middelpunt is op twee manieren uit te leggen.De belangrijkste is de kerk als middelpunt van een, door een gezamenlijke geloofsovertuiging, hechte geloofsgemeenschap. Een samenbindende factor. De tweede is de kerk als feitelijk middelpunt van een dorp of stad. Als je het centrum van een dorp of stad zoekt kan je jezelf al van verre oriënteren op de kerktoren. Geloofsgemeenschappen hebben door de eeuwen heen turbulente periodes meegemaakt. Kerkscheuringen, vervolgingen, achterstellingen.Nu leven wij opnieuw in een turbulente periode. Bij alle geloofsrichtingen loopt het kerkbezoek drastisch terug. Aan de zekere boodschap wordt getwijfeld. De wetenschap is de nieuwe God die wordt aanbeden. Kerken worden gesloten, afgebroken of her bestemd.

Kerken saai?

Is het dan nog interessant om een wandeling te organiseren langs de (voormalige) kerkgebouwen?Deze vraag kan volmondig met ja worden beantwoord. Juist nu is het interessant voor een vereniging als Oud Hoorn om mensen kennis te laten maken met een verleden dat pas zestig jaar geleden zijn omslag kreeg. Wat bezielde de mensen om gezamenlijk het geld op te brengen om soms kleine, maar ook gigantische plaatsen van samenkomst te creëren met prachtige staaltjes van architectuur?De wandeling ‘Kerk als middelpunt’ vertelt een verhaal van diepe overtuiging. Het gaat over onze ouders, grootouders en vele generaties daarvoor. In deze wandeling proberen wij met het beschrijven van de gebouwen en de vele anekdotes inzicht te geven in dit verhaal.

De wandeling Kerk als middelpunt start op vrijdag 12 juli om 19.30 uur en op zondag 14 juli om 11 uur beide keren vanaf de Roode Steen. Deelname is gratis.

 

 

  Overzicht Stadswandelingen

 

Zelf een themawandeling lopen