Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kwartaalblad 2020 nr.2   (juni)

kwartaablad Oud Hoorn 2020 - 2

Bij de voorplaat

Pag. 57
De wijze waarop deze aflevering van ons kwartaalblad tot stand kwam, weerspiegelt hopelijk niet het ‘nieuwe normaal’ van na de coronacrisis. De uitsnede uit een miniatuur in de ‘Chroniques et annales’ van Gilles Le Muisit uit 1400 laat de hectiek zien rond de vele begrafenissen zien bij een uitbraak van
de pest en probeert op deze wijze een verbinding te leggen met onze eigen, ook abnormale tijd.

Het Joods onroerend goed in Hoorn tijdens de bezetting

Schütz, R.
Pag. 60
Het vrijgeven van steeds meer archieven uit de periode 1940-1945 maakt allerlei onderzoek een stuk gemakkelijker. Een daarvan is het omgaan van de bezetter met het geconfisqueerde en daarna verkochte huizenbezit van de Joodse inwoners die weggevoerd werden. Hoe dat in Hoorn e.o. verliep en via welke notariskantoren die transacties werden afgehandeld, vertelt Raimond Schütz, een historicus die zich heeft verdiept in het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog, met name in de vraag in hoeverre er werkelijk rechtsherstel heeft plaatsgevonden.

De opgraving van het Paradijs

Schrickx, C.
Pag. 65-72
Op de plek aan de Nieuwendam waar in 1942 twee zeventiende-eeuwse pakhuizen vanwege hun bouwvallige staat gesloopt moesten worden en waar sindsdien ondanks vele plannen een gat in de gevelrij was gebleven, zijn nu opgravingen verricht door de archeologische dienst, omdat er nu eindelijk gebouwd gaat worden. De oudste bebouwing die werd aangetroffen dateert uit het einde van de 15 de en het begin van de 16 de eeuw. De herberg ‘Het Paradijs’, beroemd in de 17 de eeuw, grote koopmanshuizen, zoals ‘De Zeevaart’ en ‘De Dolphijn’ hebben op deze plek zoveel sporen nagelaten dat de geschiedenis van Hoorn aan deze kant van de stad veel aan duidelijkheid gewonnen heeft. De noten bij dit artikel vindt u hier: noten.

Van Parkzaal via Parkschouwburg naar Schouwburg Het Park

Holman, C.
Pag. 73-76
Een overzicht van de geschiedenis van de schouwburgzaal, van het Achterom naar de Westerdijk in 1963 met een actiecomité om de financiën rond te krijgen. Chris Holman beschrijft uitgebreid het verhaal rond die ‘crowdfunding’. In 1969 kon de nieuwe Parkschouwburg in gebruik worden genomen. In 1996 werd besloten tot de bouw van een geheel nieuwe schouwburg, Het Park, waarvoor geen directe financiële bijdrage werd gevraagd van de Hoornse bevolking.

Daan van der Donk van Maison Willy

Wissen, A. van
Pag. 77-79
Een interview met Daan van der Donk die vanaf 1953 samen met zijn vrouw Willy een succesvolle kunstnijverheidszaak dreef aan de Gedempte Turfhaven. Het reilen en zeilen van deze zaak, de voortzetting door zoon Cok en zijn vrouw en de sluiting ten gevolge van de te grote concurrentie door de warenhuizen worden uitgebreid beschreven en voorzien van wetenswaardigheden over het leven in de binnenstad van Hoorn.

Haar vader was krijgsgevangen in Hoorn en Grosthuizen

Lodde- Tolenaar, R.
Pag. 80-83
Een spannend verslag van de speurtocht die Rita en Jan Lodde ondernamen naar de herkomst en de familie van Pietro Freisa, die in 1943-1944 samen met andere Italianen in Hoorn verbleef en als krijgsgevangene werkzaamheden moest verrichten voor de Duitsers. Later zat hij ook nog ondergedoken bij de familie Delemarre in Grosthuizen. Erg veel meer dan familieherinneringen binnen de familie Delemarre was er niet over hem bekend. Met deze weinige gegevens in de hand wisten Jan en Rita de familie Freisa te vinden in de buurt van Turijn.

Twee houten huizen met een bijzondere geschiedenis: Emmalaan en Westersingel

Damen, E. en Zalinge, P. van, Broekhoven R. en R.
Pag. 84-87
(, blz. 84-87)
Ruilhandel na de Tweede Wereldoorlog leverde het Nederlandse Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting achthonderd woningbouwpakketten voor houten woningen op, waarvan er een aantal in Hoorn terechtkwamen. Wat er daarna met die pakketten gebeurde, levert een wonderlijk verhaal op over woningnood en bureaucratie.

Hoe de houtzagers uit Hoorn verdwenen

Vlaar, H.
Pag. 88-98
Her eerste deel van een zeer uitgebreid en van vele illustraties voorzien verhaal over de overgang van het zagen met de hand van planken voor de scheepsbouw in Hoorn naar het machinaal zagen met behulp van een watermolen en later een windmolen. De veel snellere en dus ook veel grotere productie van scheepstimmerhout vormde een belangrijke factor in de groei van de scheepsbouw en de toenemende welvaart in Hoorn in de 17 de eeuw.

Bekijk of download de PDF versie (6.83 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

 

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2023, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn