Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Bekijk of download de PDF versie (7.46 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

Kwartaalblad 2012 / 1   blz. 15 - 15

De biografie van Johan Christiaan Kerkmeijer (1875-1956)

Auteur: Weel, Ton van

Een vastberaden blik op schoonheid

In juni 2012 verschijnt het volledige verhaal over het boeiende leven en werken van de oprichter van de Vereniging Oud Hoorn, over een man met vele ambities en talenten.
Ruim 55 jaar na zijn overlijden is het eindelijk zover dat we de biografie over deze eerste ereburger van Hoorn kunnen aankondigen. Jarenlang is hij ermee bezig geweest, historicus Rob de Knegt, met het onderzoek naar het volle leven van Johan Christiaan Kerkmeijer (1875-1956).
In 2007 accepteert de auteur op verzoek van de Kerkmeijer–de Regt Stichting de opdracht om een overzicht samen te stellen van de activiteiten van de twee naamgevers van de stichting: Johan Kerkmeijer en Christine de Regt. De stichting heeft dan net haar 50-jarig bestaan gevierd. Het kleurrijke gedenkraam met de twaalf Hoornse poortjes in de Oosterkerk getuigt daar nog iedere dag van. Bij de voorbereiding van de festiviteiten stuitte het stichtingsbestuur regelmatig op leemten in de kennis over beide naamgevers. En zo ontstaat het idee van een onderzoek, uitmondend in een boek. De Publicatiestichting Bas Baltus blijkt het boek maar wat graag uit te geven.
Het onderzoek is in de loop der jaren uitgegroeid tot een heuse biografie over de man die in West- Friesland en met name in Hoorn de ogen van zeer veel inwoners heeft geopend voor de waarde van de historische schoonheid waarin zij iedere dag leven. Maar J.C.K. – we zeggen het een beetje oneerbiedig – heeft veel meer betekend voor de West-Friese samenleving, zowel tijdens zijn leven als ver daarna. Hij maakt deel uit van een uitgebreid netwerk van nationale coryfeeën op het terrein van kunst en cultuur in brede zin. Dat netwerk beïnvloedt hem terwijl hij op zijn beurt andere deskundigen binnen die kring op tal van terreinen beïnvloedt. Kerkmeijer is kunstenaar, tekenleraar, initiator en stimulator, bestuurder en organisator, kortom een zeer actieve en betrokken creatieve burger aan wie de stad Hoorn in 1937 als eerste het ereburgerschap verleent. De gedenksteen in de gevel van 'zijn' woning aan de Noorderstraat 18A herinnert ons daaraan. Rob de Knegt komt de eer toe als eerste het complete leven van deze duizendpoot te hebben opgetekend in een zeer lezenswaardige biografie.
Op vrijdag 29 juni 2012 wordt de biografie, deel 2 in Biografische Reeks Hoorn, in de Oosterkerk gepresenteerd. Daarvoor hebben het Westfries Museum en de Kerkmeijer–de Regt Stichting de handen ineen geslagen. De presentatie valt samen met de opening van de speciale tentoonstelling La Hollande Pittoresque die in de periode van 1 juli t/m 11 november 2012 in het museum te bewonderen zal zijn. De romantische stadsbeelden van Zuiderzeestadjes uit de 19e eeuw worden in die tentoonstelling aangevuld met werken van Johan Christiaan Kerkmeijer. Ook in het Oost-Indisch Pakhuis wordt een eerbetoon georganiseerd voor de oprichter; daar in de vorm van een expositie over met name de Bouwplancommissie, de commissie die onder voorzitterschap van J.C.K. zeer veel invloed heeft gehad op het gemeentelijk (ver)bouwbeleid voor de Tweede Wereldoorlog.
Bij dit kwartaalblad treft u een folder aan met informatie over het rijk geïllustreerde boek van ruim 200 pagina's. Deze vertelt u alles over de mogelijkheden van voorintekening en de prijs. De termijn van voorintekening sluit zaterdag 12 mei 2012. Door de zeer speciale voorintekenprijs van e 9,95 wil het bestuur van de Kerkmeijer–de Regt Stichting een bijdrage leveren aan het streven om de betekenis van deze bijzondere Hoornaar bij een breder publiek bekend te maken. De winkelprijs bedraagt e19,95.

 

  Terug naar vorige pagina

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn