Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Bekijk of download de PDF versie (4.18 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

Kwartaalblad 2013 / 2   blz. 74 - 82

Het Hoornse Gerechtigheidspaneel

Auteur: Fris, Agathe

Dit drieluik, het Hoornse Gerechtigheidspaneel, is afkomstig uit de Schepenzaal (rechtszaal) van het oude stadhuis op de Roode Steen. Bij de sloop van het oude stadhuis en de verhuizing van het gemeentebestuur naar de Statenpoort aan de Nieuwstraat (1796) verhuisde het drieluik mee. Het paneel hing achter de rechter en men kon hierop de uitgangspunten van de rechtspraak zien. Toen in 1876 het Westfries Museum opgericht werd, kreeg het drieluik een plaats in het museum.
Ronald de Jager heeft het Gerechtigheidspaneel de afgelopen maanden ingrijpend gerestaureerd. In de loop der eeuwen is vaak weinig deskundig met het bijzondere triptiek omgesprongen. Onder andere door krimp van de panelen was verf los komen te zitten en sprake van blaasvorming. Vroegere restauraties waren niet altijd even deskundig uitgevoerd. Oude retouches bleken verkleurd, de vernislaag was vergeeld.
De Jager prijst het museum met het besluit om dit voor ons land unieke triptiek geheel te laten restaureren en in het kader van de herinrichting van de middeleeuwse kelders onder het museum, in de geklimatiseerde vitrine ten toon te stellen. Daar is het mede door de zorgvuldig gekozen belichting beter te bezichtigen dan ooit. Agathe Fris beschrijft uitvoerig het drieluik aan de hand van tal van afbeeldingen.

De niet in het blad gepubliceerde noten vind u hier (opent in PDF reader)


 

  Terug naar vorige pagina

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn