Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Bekijk of download de PDF versie (12.30 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

Kwartaalblad 2003 / 1   blz. 40

Oud Hoorn website-nieuws

Auteur: Zack, Frans

Het is nu ongeveer ruim één jaar dat onze vereniging over een eigen website kan beschikken. weliswaar niet onder de naam ‘Oud Hoorn’, maar ook ‘Vereniging Oud Hoorn’ weten de vele bezoekers te vinden. Na een wat moeizame start hebben de vrijwilligers die zich met onze site bezighouden beslist niet stil gezeten. Aanvankelijk werd er zomaar wat aangemodderd. Nu de taken duidelijk zijn verdeeld is dit de site aanzienlijk ten goede gekomen.

Bovenal gaat het bij de site om actualiteit. Immers: het Kwartaalblad verschijnt ééns in de drie maanden. Actuele zaken of mededelingen van het bestuur kunnen nu ogenblikkelijk via de site wereldkundig gemaakt worden. Het zal dus duidelijk zijn dat de rubriek ‘Actualiteit’ bovenaan op het lijstje stond waar het ging om verbeteren. Dit heeft als gevolg dat deze rubriek nu opent met de drie meest recente items. Berichten die eerder werden uitgebracht zijn nu te vinden in het z.g. ‘Actualiteiten-archief’. In de toekomst zal deze rubriek nog verder verfraaid en uitgebreid worden.

Vanzelfsprekend neemt de actie van de Vereniging Oud Hoorn tegen de voorgenomen verkoop van vijf monumenten prominent een plaats in op de eigen site. Op de site vindt men de historie van de monumenten beschreven. Ook wordt er op de site een handtekeningenactie gevoerd waardoor men te kennen kan geven het niet eens te zijn met de eventuele verkoop van diverse monumenten. Daarnaast werd door Oud Hoorn op deze site een forum geopend, waarin men zijn mening kan geven over het voorgenomen besluit van de gemeente om de monumenten in de verkoop te doen.

Op woensdag 15 januari j.l. ontving onze oudredacteur Herman Lansdaal de bronzen legpenning van de gemeente Hoorn uit handen van wethouder Roger Tonnaer. Van dit gebeuren wordt eveneens melding gemaakt op onze site: zowel in woord als ook in beeld. Nieuw is ook de rubriek ‘Hoornse bedrijfsgeschiedenissen’. Er werd een begin gemaakt met het in beeld brengen van bedrijven die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Hoorn. Het gaat hierbij om verhalen over bedrijven die eerder al in het kwartaalblad werden gepubliceerd. Zo kan men nu alles vinden over de Bernardo sigarenfabriek en verder ook Pool's tabaksfabriek. Interessant is natuurlijk dat men de bijbehorende afbeeldingen nu in kleur kan bewonderen. Vanzelfsprekend zal ook deze rubriek in de toekomst worden aangevuld met meer bedrijfshistorie.

En dan is er nog de rubriek ‘oud-hoornlinks’ waar een groot aantal interessante bronnen bij elkaar werd gebracht. De subrubrieken die wij nu brengen zijn onder andere: Musea, Religieus zoeken, Film-video's, Monumenten, Historische verenigingen, rijksdiensten, Genealogie, Archeologie, VOC-links, Aanbevolen, Hoorn en de zee? en diversen. Kortom: er valt heel wat te bekijken op onze eigen verenigings-website: het adres is: www.verenigingoudhoorn.nl.

Heeft u zelf misschien een interessante site ontdekt waarvan u denkt: ‘Dat is iets voor Oud Hoorn’, geef dat adres dan via e-mail door aan: info@verenigingoudhoorn.nl.

 

  Terug naar vorige pagina

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn