Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Bekijk of download de PDF versie (12.93 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

Kwartaalblad 2009 / 4   blz. 152 - 158

Hoorns eenhoorn in kerkramen

Auteur: Biegstraaten, Jos

Op 12 december van het afgelopen jaar ging in het Westfries Museum een tentoonstelling van start met als thema de eenhoorn. In het artikel wordt ingegaan op de eenhoorn-afbeeldingen die te vinden zijn op gebrandschilderde ramen, doorgaans aangeduid als ”glazen”. Deze glazen werden door gemeenten, overheidsinstellingen en gefortuneerde families geschonken bij de bouw van een nieuwe kerk. Dat was vooral het geval in de zeventiende eeuw.
Het vertrekpunt voor het onderzoek dat gedaan werd door de schrijver was het artikel van de hand van de onvolprezen J. C. Kerkmeijer dat werd gepubliceerd in West-Friesland’s Oud en Nieuw van 1944. Oud Hoorn-oprichter J. Kerkmeijer deed zijn onderzoek naar glasschenkingen in de Hoornse Vroedschapsresolutiën, de besluiten van de Hoornse overheid. Jos Biegstraaten verrichtte al enkele jaren onderzoek naar de geschiedenis van de eenhoorn in Hoorn. Een aantal van zijn bevindingen wordt beschreven in de brochure die ter gelegenheid van de tentoonstelling werd uitgegeven door het Westfries Museum. In een uitvoerig artikel beschrijft Jos Biegstraaten zijn bevindingen nu ook in het kwartaalblad van onze vereniging.

 

  Terug naar vorige pagina

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn