Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Bekijk of download de PDF versie (11.60 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

Kwartaalblad 2009 / 3   blz. 118 - 123

Jan Ellerts en de eenhoorn

Auteur: Schrickx, Christiaan

De eenhoorn is hèt symbool van de stad Hoorn. Al vele eeuwen fungeert dit fabeldier als schilddrager van het stadswapen. In de loop der eeuwen heeft de eenhoorn een moderner uiterlijk gekregen, maar het idee is hetzelfde gebleven: een zittende eenhoorn met de voorpoten rustend op het wapenschild. Bij de viering van 650 jaar stadsrechten in 2007 was de eenhoorn op tal van plaatsen in de stad te zien. De Hoornse schilddrager kreeg een geheel nieuwe functie als kunstobject. Het stadsbeeld werd toen verrijkt met 35 grote eenhoorns die beschilderd waren door bekende kunstenaars. Hierbij werd de eenhoorn geïnterpreteerd als een paard met een hoorn op het hoofd. Kijkt men echter naar het stadswapen dan zien we dat deze eenhoorn gespleten hoeven, haar tot op de knieën en een sik heeft. De eenhoorn is dan ook geen paard met een hoorn, maar een dier met het hoofd van een paard, de poten en sik van een geit en de staart van een leeuw. De eerste persoon die de eenhoorn in Hoorn introduceerde was Jan Ellertsz. Het zegel van deze Ellertsz uit 1486 vertoont de oudste afbeelding van de eenhoorn.
Christiaan Schrickx heeft onderzoek gedaan naar de historie van de eenhoorn in Hoorn. Zijn verhaal is geillustreerd met tal van interessante afbeeldingen zoals b.v het zegel van Ellertsz uit 1486.

 

  Terug naar vorige pagina

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn