Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Bekijk of download de PDF versie (10.01 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

Kwartaalblad 2008 / 2   blz. 51 - 57

Hersensmedingen van Andries Schoemaker

Auteur: Schrickx, Christiaan

In diverse publicaties over de geschiedenis van Hoorn kan men prenten van kloosters tegenkomen die bijzonder fraai getekend zijn. Zo is er b.v. het door Jan Onstenk geschreven boek "Zes eeuwen in 't Ghesthuus" dat maar liefst vijf van deze prenten omvat. Tal van deze prenten roepen echter vragen op. Zo kan men zich afvragen hoe iemand in de 18e eeuw kon weten hoe een klooster er in begin 17e eeuw er uit kon hebben gezien. Veel van de prenten worden toegeschreven aan Andries Schoemaker (1660-1735). Schoemaker was een rijke lakenkoopman uit Amsterdam en interesseerde zich zeer voor oudheidkunde en verzamelde alles op dat gebied. Op latere leeftijd legde hij een collectie topografische tekeningen aan. Op 67-jarige leeftijd trok hij er per koets op uit om kastelen, kerken en buitenhuizen vast te leggen. Cornelis Pronk volgde het voorbeeld van Schoemaker en trok er eveneens op uit om stads- en dorpsgezichten naar het leven te tekenen.
Hoe dit alles in zijn werk ging wordt door Christiaan Schrickx uitvoerig beschreven. Zijn verhaal is verlucht met diverse interessante prenten en tekeningen.

 

  Terug naar vorige pagina

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn