Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Bekijk of download de PDF versie (12.34 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

Kwartaalblad 2004 / 3   blz. 121

Westfries Genootschap presenteerde jaarboek

Auteur: Zack, F.

Op zaterdag 3 juli j.l. werd de 71e editie van het jaarboek van het Westfries Genootschap gepresenteerd. Dit gebeuren vond plaats in de voormalige hervormde kerk, ‘'t Kerkhuys’, in Spanbroek. Het was hier dat de voorzitter van het Westfries Genootschap, de heer Klaas Bant, het eerste exemplaar van het jaarboek kon overhandigen aan de heer Aris Appel uit Hoogwoud.

Het tweede exemplaar dat werd uitgereikt ging naar de 85-jarige mevrouw Gerdien Mellegers-Lückens uit Den Haag en dochter van Gerard Lückens. In deze 71e uitgave van het jaarboek wordt uitvoerig aandacht gegeven aan de Hoornse kunstenaar Gerard Lückens (1882-1942). Vanaf de oprichting van onze vereniging in 1917 tot aan zijn dood in 1942 vervulde Gerard Lückens een rol in het Oud Hoorn-bestuur. Daarnaast vervulde Lückens ook tal van andere maatschappelijke functies. Zo was hij o.a. ook brandmeester en suppoost bij het Westfries Museum. In het verleden heb ik al het een en ander in het kwartaalblad geschreven over Gerard Lückens en de door hem vervaardigde plaquettes. Voor het jaarboek van het Westfries Genootschap was het Gerben Kazimier uit Schellinkhout die de pen ter hand nam. Gerben heeft er zo ongeveer een taak van gemaakt om de werken van Gerard Lückens boven water te brengen. Wie zich er in verdiept krijgt dan ook steeds meer bewondering voor de talenten van de kunstenaar Lückens die om brood op de plank te krijgen ook nog stucadoor was.

Lückens had een bedrijf aan de Ramen dat hij had overgenomen van zijn vader. Zijn grote specialiteit was het vervaardigen van bronzen plaquettes. Gedurende zijn leven heeft hij er vele tientallen vervaardigd en nog regelmatig komen door hem vervaardigde werkstukken boven water.

Voor de presentatie van het jaarboek waren vele nazaten en fami1ieleden van Gerard Lückens naar Spanbroek gekomen. Naast dochter Gerdien, de laatst overlevende van de vier kinderen, was daar ook mevrouw Annie Lückens-Jansen. Zij is de weduwe van Dirk Lückens, de inmiddels overleden enige zoon van Gerard Lückens. Verder waren aanwezig Hermine Rijswijk-Padt, de dochter van wijlen Hermien Padt-Lückens die de jongste dochter van Gerard Lückens was. Zij had tevens ook Gerard Lückens achterkleindochter Kirsten meegebracht. Uit België was kleindochter Sofie Hulscher-Mellegers overgekomen om dit gebeuren bij te wonen. Natuurlijk was ook Marry Moget, samen met haar man Aad aanwezig. Deze kleindochter van Gerard Lückens heeft, samen met haar in Israël wonende broer Vair, een haast professionele internet-site over haar opa opgezet.

Als onderdeel van de presentatie verzorgde Gerben Kazimier een lezing, aangevuld met beelden, over het leven en werk van de kunstenaar Gerard Lückens. Door al deze publiciteit wordt de tot dan vrijwel onbekende kunstenaar Lückens na ruim 60 jaar na zijn dood aan de vergetelheid ontrukt.

 

  Terug naar vorige pagina

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn