Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Monumentenprijs 2015 voor het Foreestenhuis   (08-11-2015)

oudhoornDe monumentenprijs 2015 van de Vereniging Oud Hoorn werd door Jaap van der Hout uitgereikt met onderstaande woorden:

Beroepsmatig keek ik ieder jaar uit naar de bekendmaking van deze prijs. Onze monumentenprijs wordt sinds 1983 uitgereikt aan die instelling of persoon, die prestatie heeft geleverd passend in de doelstellingen van Oud Hoorn. Gelukkig worden er in de binnenstad steeds weer panden gerestaureerd. Daarmee wordt bijgedragen aan het in stand houden van ons erfgoed en de schoonheid van Hoorn.

Dit jaar is er weer een grote klus geklaard in de stad die dit jaar onze prijs verdient. Een klus die maar voor een deel zichtbaar is. Er is een mooi gerenoveerd geveltje aan de stad toegevoegd maar er is vooral heel veel gerestaureerd en verbeterd. Om te kunnen behouden komt er ook heel veel techniek om de hoek kijken die voor veel passanten niet zichtbaar is. In het project dat dit jaar onze monumentenprijs krijgt komt het allemaal samen.

Dit jaar is de keuze gevallen op het Foreestenhuis. Het bestuur van Stichting tot Behoud van het Foreestenhuis heeft zich samen met vele anderen, architect en aannemer, ingespannen voor de restauratie van de in feite drie panden die achter de monumentale gevel schuilgaan. Daarnaast is door de aankoop van Grote Oost 45 het gebouw toegankelijk geworden voor mindervaliden.

De heer Luursema gaf vervolgens een toelichting op de restauratie.

monumentensprijs 2015
 























De overhandiging van het bordje voor aan de gevel van Grote Oost 45.

 

Op deze wijze kan iedereen zien hoe belangrijk het werk van het stichtingsbestuur is en hoe dat gewaardeerd wordt.

 

Nieuwsarchief