Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Waarderingsprijs Liornehuis-Kaap Hoorn   (02-11-2015)

waarderingsprijsTijdens de najaarsledenvergadering van afgelopen zaterdag heeft architect Maarten Overtoom van Geo Architect een Waarderingsprijs ontvangen, met de volgende mooie woorden uitgesproken door Jaap van der Hout:

Als bestuur realiseerden we ons dat er soms initiatieven in onze stad worden ontplooid die een prijs rechtvaardigen. De renovatie van gebouwen die nog geen monumentale status hebben maar bijvoorbeeld wel van iconisch belang zijn voor de stad.

Het is mogelijk gemaakt op de ledenvergadering van 24 juni 1982 daar is besloten tot het instellen van een jaarlijkse onderscheiding om de waardering van onze verenging tot uiting te kunnen brengen voor personen en instellingen die prestaties hebben verricht overeenkomstig de doelstellingen van Oud Hoorn. De eerste onderscheidingen zijn uitgereikt op 11 oktober 1983.

Het gaat om het vroegere Liornehuis nu Kaap Hoorn. Het gebouw is nog geen monument, maar het bestuur wil wel zijn waardering laten blijken voor de wijze waarop dit gebouw een nieuwe bestemming heeft gekregen. Voor veel inwoners is deze eerste hoogbouw uit de wederopbouwperiode een iconisch gebouw op één van de belangrijkste kruisingen van de stad.

Maarten Overtoom en zijn mensen van Geo architecten uit Schagen hebben met de metamorfose van het Liornehuis naar Kaap Hoorn een prachtig voorbeeld van het hergebruik van bestaande gebouwen laten zien. Dankzij de firma Scholtens is het gerealiseerd. Lof aan alle mensen van Scholtens, die zich hiervoor hebben ingespannen. Ook aan hen wil ik onze waardering doen toekomen. Maarten Overtoom zal één en ander vertellen over het gebouw en de renovatie.

Na de toelichting van Maarten Overtoom sprak Jaap van der Hout verder: 

Maarten aan een bordje in de hal heb jij weinig aan jouw wil ik dan graag een oorkonde overhandigen voor op jullie kantoor. Natuurlijk hebben we ook een bordje in overleg met de VVE komt dat in de hal te hangen onder de twee foto’s van de oude en nieuwe situatie. Maarten zal zorgen dat het wordt opgehangen. Volgens mij is ook de heer de Jager van de VVE aanwezig. Voor de heer de Jager en al zijn medebewoners hebben we het speciale nummer van het Kwartaalblad over de reis naar Kaap Hoorn en de viering van 400 jaar.

 

waarderingsprijs 2015

 

 

Overhandigen van het bordje en de oorkonde

Het Project Kaap Hoorn is een bijzonder project en een mooi voorbeeld van het hergebruik van bestaande gebouwen. Het bordje van de waarderingsprijs hangt inmiddels in de hal van Kaap Hoorn. De bewoners van het gebouw hebben een exemplaar van ons Kwartaalblad (2015- nr 2) ontvangen wat gewijd is aan Kaap Hoorn.

De Transformatie-foto's van hoe van het Liornehuis het gebouw transformeerde naar Kaap Hoorn zijn op deze site goed in beeld gebracht en uitgelegd.  

 

Nieuwsarchief