Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Monumentenprijs Oud Hoorn 2013   (27-11-2013)


oudhoornDinsdag 26 november, overhandigden Rita Lodde en Egbert Ottens, resp. secretaris en voorzitter van Vereniging Oud Hoorn, de jaarlijkse monumentenprijs van de Vereniging Oud Hoorn aan de familie Magnani voor de restauratie van het pand Grote Oost 38. Tijdens de najaarsledenvergadering 2013 werd de jaarlijkse monumentenprijs van Vereniging Oud Hoorn toegekend voor de restauratie van het pand Grote Oost 38. Boudewijn van Langen van het Architectenbureau TPHAG schonk tijdens de ledenvergadering ruimschoots aandacht aan het pand, de restauratie en de problemen die daarbij werden ervaren. Hier treft u een PDF van de presentatie

monumentenprijs2013
Het pand is mogelijk aan het begin van de zeventiende eeuw gerealiseerd en kreeg in 1698 een nieuwe voor- en achtergevel. Het bovendeel van de halsgevel met jaartal in het cartouche is nog authentiek. De onderpui is aan het eind van de 18e of begin van de 19e eeuw vervangen. In de achttiende eeuw werd de indeling gewijzigd. In de negentiende eeuw werd het pand ‘gemoderniseerd’. Onder andere de vensters en de onderpui aan de achtergevel werden vervangen, het interieur gewijzigd. De laatste restauratie begon in 2012. Maart 2013 was de restauratie afgerond.
De restauratie werd bekroond omdat deze met zorg voor het monument, aandacht voor het detail en met grote zorgvuldigheid is uitgevoerd.
monumentenprijs2013
Omdat de opdrachtgever voor de restauratie, de familie Magnani, ten tijde van de vergadering niet in het land was, werd de prijs, het bordje met een toelichting op de prijs en een bos bloemen, later persoonlijk aan hen uitgereikt. Uiteraard delen ook het architectenbureau TPAHG, de aannemer en het Bureau Erfgoed van de gemeente in de eer. Zij hebben mede hun bijdrage geleverd aan deze succesvolle restauratie.

Eerdere onderscheidingen staan hier

2012: Schermerpanden

2011: Oostereiland

2010: Restauratie tuinderswoning Zwaag

 

Nieuwsarchief