Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Ontdek Oostereiland en gevelsteen Monumentenprijs   (19-06-2012)

oostereilandOp zaterdag 23 juni kunt u Oostereiland ontdekken tijdens een groots openingsfeest. Van 10.00 tot 19.00 uur zetten instellingen en bedrijven op Oostereiland in Hoorn hun deuren wijd open voor een groots openingsfeest. U kunt deelnemen aan allerlei activiteiten onder de noemer Expeditie Oostereiland. Omlijst door onder andere muziek, dans, theater, kinderactiviteiten, hapjes, een quiz en een ballonnenwedstrijd.

Expeditie Oostereiland
Bij aankomst ontvangt u een kaart van Oostereiland met daarop een overzicht van het eiland, het programma en de activiteiten. Door het beantwoorden van een aantal vragen kunt u spelenderwijs het hele eiland ontdekken. Daarmee zijn leuke prijzen te winnen. Overal op het eiland is vertier. Zo verzorgen Ginger en Dansstudio Dazzling de hele dag muziek en dans op de binnenplaats. Verder kunnen bezoekers deelnemen aan een workshop Digderidoo en zijn er diverse activiteiten voor kinderen.

Deelnemers expeditie
•Museum van de Twintigste Eeuw: hele dag open en exposities
•Cinema Oostereiland: ieder uur film
•Stichting Varend Erfgoed: bezoek aan historische schepen en vaartochten met historische schepen
•Watertaxi Hoorn: ballonnenwedstrijd en korte vaartochtjes
•Makelaars/gemeente Hoorn: bezichtiging woningen
•Ontwerpcentrum: knutsel- en tekenactiviteiten
•Stichting Veteranenmonument: informatiestand

Hotel/brasserie Oostereiland serveert deze dag ook op de binnenplaats en het op Oostereiland gevestigde bedrijf Sourcefood biedt bezoekers een hapje van de barbecue.

Officiële opening
Voorafgaand aan de publieksopening verricht prof. mr. Pieter van Vollenhoven op vrijdag 22 juni voor genodigden de officiële opening van Oostereiland.

bron: www.hoorn.nl

-----------------------------------
Hoorn heeft er weer een prachtige gevelsteen bij.

Jaarlijks reikt de Vereniging Oud Hoorn een monumentenprijs uit aan een persoon of organisatie die op een bijzondere manier heeft bijgedragen aan het behoud en restauratie van historische panden of locaties.

In 2011 is deze prijs uitgereikt aan de gemeente Hoorn voor het feit dat ze de restauratie van het Oostereiland heeft aangedurfd en met lef heeft getrokken.
Dat is een groot compliment waard: voor het stadsbestuur en met name de (toenmalige) projectwethouder Tonnaer en later projectwethouder Louwman en voor het stadsbestuur van toen waaronder oud wethouder Van Es die de start mogelijk hebben gemaakt.

Ook alle erbij betrokken partijen hebben een enorme prestatie geleverd. Architectenbureau TPAHG, Bouwbedrijf De Nijs en zijn medewerkers, de onderaannemers, constructeurs en anderen. Zij worden in de waardering van Oud Hoorn betrokken.oostereiland

Monumentenprijs Oostereiland
Normaal wordt de waardering vergezeld van een klein bordje voor het pand.
Deze keer heeft de vereniging Oud Hoorn voor een prachtige gevelsteen gezorgd die deze week in de poort op het Oostereiland is aangebracht.
Het schilderij van Rietschoof “Zicht op het Oostereiland” geeft het beeld van het eiland in de 17 de eeuw weer en dat is vandaag de dag nog goed herkenbaar.

Deze bijzondere steen getuigt van de waardering voor en is een blijvende herinnering aan een bijzonder project van de gemeente Hoorn.

Zie het verslag van de najaarsledenvergadering, welke in oktober 2011 plaatsvond op het oostereiland

 

Nieuwsarchief