Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Monumentenprijs Vereniging Oud Hoorn   (24-10-2010)

Dorpsstraat

Dit jaar gaat de prijs monumentenprijs van de Vereniging Oud Hoorn naar de restauratie van een tuinderswoning aan de Dorpsstraat in Zwaag. Daarmee wil Vereniging Oud Hoorn het historisch, architectonisch en stedenbouwkundig belang van de dorpslinten, de stolpen en de tuinderswoningenonderstrepen. Het is tevens een oproep aan de gemeente om daar zorgvuldig mee om te gaan.

De heer Joop van Diepen ging tijdens de vergadering in op het belang van het behoud van het historisch erfgoed aan de linten en op de bijzonderheid van de tuinderswoningen.

Hieronder de tekst van de toespraak die de voorzitter van de vereniging, zaterdagmorgen 23 oktober tijdens de najaarsledenvergadering in de Oosterkerk uitsprak.

Het zal u inmiddels duidelijk zijn dat het bestuur met de keuze voor de monumentenprijs 2010 een geheel andere richting is ingeslagen. Na enkele grote, aandachttrekkende monumentale restauraties, Villa Alewijn en het Weeshuis, ging de prijs vorig jaar, exact 400 jaar nadat de Amsterdamse bouwmeester Hendrick de Keyser de markante Waag aan de Rode Steen in Hoorn bouwde, naar de Vereniging Hendrick de Keyser voor de wijze waarop zij zich van haar taak in onze van monumenten rijke stad kweet.

Met de toekenning van de prijs dit jaar staan we nu eens niet in de oude binnenstad met haar talloze monumenten, maar aan de rand van onze gemeente. In het kader van de monumentenprijs 2010 willen we de restauratie van een fraaie tuinderswoning aan de Dorpsstraat in Zwaag in het zonnetje zetten. Daarmee houden we tevens een warm pleidooi voor het zorgvuldig omgaan met de linten en het zoveel mogelijk bewaren van het oorspronkelijke karakter van de dorpslinten. Van de zo kenmerkende lintbebouwing van stolpboerderijen en vrijstaande tuinderswoningen in Hoorn, Zwaag en Blokker. Deze prijstoekenning is dus tevens een oproep aan de gemeente om nog zorgvuldiger met de plannen voor de linten om te gaan. En daarmee ook al een antwoord aan sommige raadsleden die vinden dat er teveel monumenten komen.

Dorpsstraat

Het pand Dorpsstraat 5 met bijbehorende schuur is éen van die tuinderswoningen die dat karakter van linten en bebouwing bepalen. Deze woning dateert van 1930. De woning is gebouwd door aannemer Huisman uit Zwaag, die vermoedelijk ook het ontwerp leverde. Aan alles is te zien dat Huisman een vakman was, zoals je vroeger in veel dorpen buitengewoon getalenteerde timmerlieden en aannemers had. Sommige aannemersbedrijven zouden voor hun vakkennis vandaag de dag een moord doen. Opdrachtgever was tuinder Piet (Petrus) de Jong, die er in 1931 met zijn echtgenote Divera Buis ging wonen. De ouders van Divera Buis woonden in de naastgelegen stolp op nummer 7. De woning is grotendeels gaaf bewaard gebleven en daarmee een belangrijk voorbeeld van een typische tuinderswoning uit het tweede kwart van de 20 e eeuw. Voor de manier waarop dit pand door de huidige bewoners, de heer en mevrouw De Jong, broer en zus, is gerestaureerd, willen wij als bestuur onze waardering onderstrepen door de toekenning van de monumentenprijs van onze vereniging 2010.

Uireiking
De Monumentenprijs 2010 van de Vereniging Oud Hoorn ging naar de familie De Jong. Links de voorzitter van de Vereniging Oud Hoorn Egbert Ottens.

Namen straten, stegen en gloppen

De gemeente wil de verloren gegane namen van straten, stegen en huizen waar mogelijk terughalen.
Daartoe worden vanaf nu op de thans anonieme stegen en gloppen de oude naamsaanduidingen teruggebracht. De eerste steeg waar dat gebeurt is de Knipboogsteeg die ligt naast het rijksmonument van Vereniging Oud Hoorn aan de Bierkade. Wethouder Michiel Pijl zal na de najaarsledenvergadering het naambordje onthullen.

Onthulling

Na afloop van de najaarsledenvergadering van de Vereniging Oud Hoorn trok het gezelschap naar de Bierkade. Daar werd door wethouder Michiel Pijl het naambordje onthuld van de Knipboogsteeg. Tienrallen namen van stegen en gloppen zijn door de jaren heen verdwenen. De Knipboogsteeg werd uit de vergetelheid gehaald en brengt een historische naam weer terug. Het pand Bierkade 10 is eigendom van de Vereniging Oud Hoorn en bij het onderzoek naar de verdwenen naam ontdekte men dat ook deze steeg voor de helft tot het eigendom van de vereniging behoort.

Naambordje

De heer Arie Boezaard, oud hoofd monumentenzorg van de gemeente Hoorn, hield een presentatie waarin hij op de naamgeving inging. Samengevatte presentatie (PDF formaat, 3Mb)

Egbert Ottens
voorzitter Vereniging Oud Hoorn

 

Nieuwsarchief