Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Oosterkerk was ingepakt   (24-08-2006)

Op de website van het NHD stond onderstaand artikel, mbt de bestrijding van de bonte knaagkever. Fotos van een ingepakte kerk van de Methode Wijhe en van Frans van Iersel treft u hieronder "Op het pleintje achter de Hoornse Oosterkerk klinkt het gezoem en gebonk dat doet denken aan de cv-ketel thuis. Achter hekken staat daar inderdaad een verwarmingsinstallatie te stampen. De complete kerk moet worden opgewarmd tot een graad of 60 om de bonte knaagkever te doden.

Het dak en het torentje van de kerk zijn ingepakt met isolerend zeildoek. En binnen is het prachtige interieur van de 17e-eeuwse kruiskerk bijna geheel aan het zicht onttrokken door steigers en aluminium panelen.

'Pijpen' van zeildoek van ongeveer een halve meter doorsnee blazen warme lucht naar binnen. Dinsdag, bij de start van het opwarmproces is het in de kerk nog goed uit te houden, maar over een paar dagen is het er snikheet.

 

Honderden monumenten in Nederland worden bedreigd door de bonte knaagkever. De gebruikelijke bestrijdingsmethode is gif spuiten. ,,Maar dat werkt niet goed'', zegt monumentenambtenaar Arie Boezaard. ,,Dan duikt de kever een paar jaar later toch weer op.''

 

De foto's (Frans van Iersel) van de ingepakte kerk treft u hier

En de foto's van de binnenzijde van het uitvoerend bedrijf Methode Wijhe uit Schoorl zijn nu (27-2-2013) helaas niet meer bereikbaar op hun website.

 

Nieuwsarchief