Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hoorn heeft er een fraai monument bij   (21-10-2004)

Op zaterdag 16 oktober j.l. werd in schouwburg Het Park de najaarsledenvergadering van de Vereniging Oud Hoorn gehouden. Een van de agendapunten was het voorstel van het bestuur om de heer Jan Floris op te nemen in het bestuur. Dit voorstel werd met vrijwel algemene stemmen aangenomen. Ook het voorstel van het bestuur om te gaan onderhandelen met de Stichting Stadsherstel over de eigendomswisseling in het Pakhuiscomplex kon genade krijgen van de aanwezige leden.
Een belangrijk agendapunt was vervolgens de uitreiking van de jaarlijkse onderscheiding. De Vereniging Oud Hoorn reikt jaarlijks een onderscheiding uit aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de monumentenzorg danwel de geschiedschrijving. Dit gebeurt al twintig jaar en het is ieder jaar nauwelijks een opgave om een goede kandidaat te vinden. In 2002 ging deze onderscheiding naar voormalig wethouder Jaap Schaper en in 2003 kwam het Actiecomité Behoud Lourdeskapel Zwaag in aanmerking voor de onderscheiding. En voor 2004 was het bijna voorspelbaar waar de onderscheiding heen zou gaan. Want wie had er geen oog voor de ontwikkelingen rond het pand Oude Doelenkade 27.
Daar gebeurde de afgelopen jaren echt iets en er werd op deze plek min of meer een wonder verricht. Oud Hoorn-voorzitter Ton van Weel omscheef in het kort het wel en (veel) wee van de afgelopen jaren.
"Wie laat dat nou gebeuren? Schande spraken we er over, hoe durft een eigenaar een pand zo te laten verslonzen. Het werd ook steeds onveiliger om er langs of onder een balkon door te lopen; slopen die handel hoorden we roepen. Natuurlijk heb ik het over het hoekpand Oude Doelenkade 27 ontworpen door gemeentearchitect J. van Reijendam Czn.: groot en markant in chaletachtige houtbouw op de hoek met de Mallegomsteeg. Ook wij staken onze gevoelens van wanhoop niet onder stoelen of banken, ook in het kwartaalblad. En dat ging eigenaar Klaas Bakker uit Wognum net even te ver. Hij belde op en zei dat het goed was wanneer we eens konden praten over zijn plannen met het pand en zijn frustraties met de bureaucratie.
Aldus geschiedde en dat gesprek mondde uit in een onderzoek en artikel in het kwartaalblad, nummer 4 van 2002, onder de titel: "De lijdensweg van een jong monument". Aan het eind staat daar: het bestuur van Oud Hoorn durft de stelling aan dat wanneer binnen het ambtelijk apparaat één persoon verantwoordelijk was gemaakt of zich verantwoordelijk had gevoeld voor het renovatie-project, het nooit zo lang had geduurd met de restauratie van Oude Doelenkade 27.
En nu, nu is het werk op een oor na gevild. Hoorn heeft er weer een prachtig gerenoveerd monument bij dankzij het doorzettingsvermogen, het optimisme, de inzet en de betrokkenheid van de heer Klaas Bakker. Zonder hem was het nooit gelukt. Oud Hoorn is hem daar dankbaar voor".
Aldus voorzitter Ton van Weel.

 

foto

Vervolgens stelde de voorzitter de leden voor om de renovatie van het pand Oude Doelenkade 27 te onderscheiden in de persoon van de eigenaar, de heer Klaas Bakker. Onder luid applaus van de aanwezigen werd dit voorstel ondersteund. Hierna kon de voorzitter het bij de prijs behorende schildje voor aan de gevel van het pand aan de heer Bakker overhandigen.
In zijn dankwoord wees de heer Bakker er op dat hij niet al te veel zou ingaan op de details. "Het is belangrijk dat er nu een prachtig pand op een prachtige plek staat. Al had dit alles wel zijn prijs. Bij het oorspronkelijke bedrag voor de restauratie is het gulden-teken vervangen door dat van de euro. En dat zegt genoeg. Verder zorgde ook een bouwstop van enkele maanden voor het nodige oponthoud. En deze bouwstop had weer te maken met het feit dat de publicatie van de gemeente over deze restauratie in het dagblad onvoldoende was".

foto 2

Na de overhandiging werd de opmerking gemaakt dat het wel weer zes maanden zou duren voordat de toestemming zou komen om het schildje ook op de gevel aan te brengen. Dat doet eigenlijk verder niets meer ter zake, al zou het één jaar duren, het schitterende pand staat er weer bij als een parel langs de Oude Doelenkade. En dan is zo'n schildje eigenlijk maar bijzaak.
Na afloop van de vergadering kregen de aanwezigen gelegenheid om voor zover nog nodig, kennis te maken met de nieuwe schouwburg. Het waren directeur Rob Weber en schouwburg-vrijwilliger Jan Hirschfeldt die vol enthousiasme uitleg gaven over de mogelijkheden die de schouwburg te bieden heeft.
De bijgaande foto toont het pand Oude Doelenkade 27 zoals het er in oktober 2004 bij staat. Het is dan nog ongeveer twee maanden af van de totale oplevering. Op de tweede foto ziet men Oud Hoorn-voorzitter Ton van Weel (rechts) die de heer Klaas Bakker het bij de Oud Hoorn-prijs behorende schildje toont.

 

 

Tekst en foto's: Frans Zack

oktober 2004

 

Nieuwsarchief