Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Bekijk of download de PDF versie (2.61 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

Kwartaalblad 2010 / 2   blz. 73 - 75

West-Friese kinderportretten

Auteur: WFM

Tot 5 september a.s. is in het Westfries Museum de tentoonstelling “De glimlach van een kind” te zien. De expositie laat kinderportretten uit drie verschillende eeuwen zien. Uit de 17e eeuw worden kinderportretten getoond die werden vervaardigd door in West-Friesland wonende schilders. Het kinderportret lijkt wel een specialisme te zijn geweest van de West-Friese portretschilders. De Enkhuizer kunstenaar Jan Claesz vervaardigde tussen 1595 en circa 1618 in ieder geval 10 afzonderlijke portretten van kinderen. Zijn composities werden zeker nog een generatie lang nagevolgd door enkele anonieme meesters in Enkhuizen en door bijvoorbeeld Jacob Waben in Hoorn. De meest bekende West-Friese schilders van kinderportretten in het midden van de 17e eeuw waren ongetwijfeld de in Hoorn werkzame Abraham Liedts en Jacob Albertsz Rotius. Hun werk laat zich ook vergelijken met het beste dat in de Republiek werd vervaardigd.
In de 19e eeuw werd de fotografie ”uitgevonden” en kwamen geheel nieuwe technieken om de hoek kijken. Ook daar worden voorbeelden van getoond. Maar ook dan wordt het kind ”op z’n zondags” en met een ernstig gezicht afgebeeld. En verder zijn er kinderportretten te zien die werden vervaardigd door fotografe en beeldend kunstenaar Elizabeth Koning. Deze beelden verwijzen naar het verleden maar werden toch in onze tijd gemaakt.

 

  Terug naar vorige pagina

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn