Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: De Slag op de Zuiderzee - Een ommekeer in de 80-jarige oorlog

De Slag op de Zuiderzee

Een ommekeer in de 80-jarige oorlog


Auteur
Bartels, Michiel, Jan de Bruin & Peter Swart (Redactie)
Uitgever
Uitgeverij Noord-Holland i.s.m. Stichting Vrienden van het Westfries Archief
Jaar
2023
ISBN
978-94-92335-47-0
Prijs
€ 29,95


Het was oorlog in Nederland, Filips II eiste in zijn rijk gehoorzaamheid en gaf geen ruimte voor een nieuwe koers. Macht, geloofsvrijheid en handelsbelangen botsten. Twee strijdmachten, de opstandelingen in het Noorderkwartier en de troepen van de regering van Alva, stonden tegenover elkaar, te land, maar ook ter zee. De rebellie van de geuzen wankelde maar toch sloten steeds meer Hollandse steden, behalve Amsterdam, zich bij de Opstand aan.

Alva en zijn stadhouder Bossu grepen nietsontziend in. De bevolking van Naarden werd uitgemoord. Haarlem viel na een beleg van vele maanden ten koste van duizenden slachtoffers. Nu moest ook met het Noorderkwartier worden afgerekend. Alkmaar kwam onder vuur en een kolossaal gevecht om de macht op de Zuiderzee was aanstaande. De beslissende slag begon op 11 oktober 1573 en werd voor de kust van Hoorn met meer dan 50 grote schepen uitgevochten. De vloot van de geuzen won. Het was niet minder dan een vernedering voor de regering. De machtsverhoudingen in Holland waren veranderd.

Alle bekende en nog niet eerder gepubliceerde bronnen over de Slag op de Zuiderzee zijn verzameld. Dit boek is het relaas van een machthebber die zijn tegenstander, de bevolking van Hollands Noorderkwartier, ernstig onderschatte. De Slag wordt historisch, militair, kunsthistorisch, archeologisch en bouwhistorisch belicht en geillustreerd met prachtig beeldmateriaal. Zo komt de Slag heel dichtbij.