Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: Wandeling Gouden Handel -

Wandeling Gouden Handel


Auteur
Morit, Anja
Uitgever
Vereniging Oud Hoorn
Jaar
2020
Prijs
€ 5,00


Zelfstandig een historische rondleiding lopen? Laat u in een uur langs monumenten voeren, die herinneren aan de handel tijdens de Gouden Eeuw. 

De monumenten onderweg getuigen van verhalen over inventiviteit en zelfvertrouwen. Het was een Hoornse uitvinding die zorgde voor een kostenreductie van zestig procent op het vrachtvervoer. Het waren ook Hoornse kooplieden die als eersten met graan uit Noord Europa de Middellandse Zee opvoeren. En wat te denken van drie Hoornse kameraden die elkaar daar later onder gevaarlijke omstandigheden weer tegenkwamen. 

Kooplieden aan de kades

De handelsactiviteiten hebben hun sporen achtergelaten in de vorm van prachtige koopmanshuizen en pakhuizen aan de Hoornse kades. Herkenbaar aan de typische trapgevels, hoge onderpuien en natuurstenen decoraties volgens de stijl van de Hollandse Renaissance.

Het knooppunt van de handel was de Roode Steen waar markten werden gehouden en de goederen werden gewogen. De beroemde bouwmeester Hendrick de Keyser heeft met het waaggebouw een sieraad aan het plein gerealiseerd. 

Route

U kunt de wandeling volgen aan de hand van de routebeschrijving. Zoekt u meer uitdaging? Vind dan uw weg aan de hand van de routekaart uit de Gouden Eeuw. 

De wandeling start bij het verenigingsgebouw van Oud Hoorn en eindigt aan de Binnenluiendijk. Halverwege de route treft u een aantal gezellige terrasjes aan.