Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: 'Hier is alles gewoon, dat spreekt…' - Hoorn in de Tweede Wereldoorlog

'Hier is alles gewoon, dat spreekt…'

Hoorn in de Tweede Wereldoorlog


Auteur
Ottens, Egbert
Uitgever
Publicatie Stichting Bas Baltus
Jaar
2019
Prijs
€ 34,95


Op 1 september 2019 is het tachtig jaar geleden dat Duitsland Polen binnenviel, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. In april 1940 werden Noorwegen en Denemarken overmeesterd, een maand later werd ons land binnengevallen. Ons leger capituleerde na vijf dagen van strijd en het afschuwelijke bombardement op Rotterdam. Vijf lange jaren hield een misdadig regiem ons land in zijn klauwen. Op 5 mei 2020 vieren we dat we 75 jaar bevrijd zijn.

In november 2019 geeft Publicatie Stichting Bas Baltus, waarin de gemeente Hoorn, Stichting Stadsherstel en Vereniging Oud Hoorn samenwerken, ‘Hier is alles gewoon, dat spreekt…’ Hoorn in de Tweede Wereldoorlog’ uit. De titel is een opmerkelijke passage uit het oorlogsdagboek van Christina Kerkmeijer-de Regt. Elders schrijft ze ‘Ik heb een hele tijd niets geschreven, er gebeurt in Hoorn niets bijzonders.’ Het is het beeld dat onwillekeurig ontstaat wanneer de oorlog in Hoorn wordt afgezet tegen de oorlog en de gevolgen daarvan elders in ons land en in de wereld. Er hebben in Hoorn geen zware bombardementen plaats gevonden en de stad is ook van militaire strijd gevrijwaard gebleven. Maar gewoon was de oorlogsperiode allerminst en er gebeurde wel degelijk veel en ook veel bijzonders, alleen onzichtbaar voor ongewenste ogen.

Egbert Ottens, de auteur, neemt ons mee op een lange reis door zes duistere jaren waarvan de voorafschaduwing al in de maanden en jaren voorafgaande aan de oorlog zichtbaar en voelbaar is als na de mobilisatie Hoorn weer garnizoensstad wordt. Hij beschrijft hoe de bezetter geleidelijk aan de duimschroeven aandraait, het leven van gemeenschap en inwoners ontregelt en hoe na Dolle Dinsdag en de Spoorwegstaking het leven nog zwaarder wordt. Aandacht wordt besteed aan de vervolging van de Joden, de Arbeitseinsatz, de zorg voor onderduikers en de Hoornse knokploeg, de illegale pers, de liquidaties, de Binnenlandse Strijdkrachten, de bevrijding, het Militair Gezag en de situatie daarna, als het leven zich weer tracht te hernemen.

‘Hier is alles gewoon, dat spreekt…’ Hoorn in de Tweede Wereldoorlog, is gebaseerd op veel op verschillende plaatsen gevonden informatie, verhalen, dagboeken en archiefonderzoek. Veel was tot nu toe niet bekend. Dit bijzondere boek verschijnt al in november 2019. Daarmee kan het tevens als onderlegger dienen voor alle activiteiten in het komende jaar waarin wij stilstaan bij 75 jaar vrede.
Het boek is rijk geïllustreerd en wordt in een kloek formaat van 24 x 30 cm uitgegeven. Het zal ca 450 pagina’s tellen. De prijs is € 34,95. In de voorverkoop, tot 1 november 2019, bedraagt de prijs € 26,95.

Tot 1 augustus 2019 kunnen intekenaars hun naam, als zij daar prijs op stellen, in het boek laten opnemen.

 Rita Lodde-Tolenaar