Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Van Foko tot Oude Rosmolen: sterren stralen overal (1/7)

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 61e bundel, pagina 75-85.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1994.
Auteur: Klaas Molenaar.

Op 12 mei 1943, tijdens de tweede wereldoorlog dus, werd door de heren G. Fonk en C.M.A. Kolder in het pand van het voormalige levensmiddelenbedrijf "Unie" aan het Grote Noord 104 een ijssalon geopend onder de naam "FOKO". In die tijd was opening van een zaak uiteraard een gewaagd experiment. Immers, het geld devalueerde snel en de grondstoffen, onmisbaar voor het maken van ijs, waren moeilijk te verkrijgen.
Met steun van praktisch de hele familie wisten de twee jonge waaghalzen hun ijssalon staande te houden. Na de oorlog groeide de zaak uit tot een restaurantbedrijf, dat zich in West Friesland, maar alweer een aantal jaren zeker ook ver daarbuiten, vermaardheid heeft verworven.

Toen op 12 mei 1968 de FOKO-restaurantbedrijven 25 jaar bestonden schreef een verslaggever: "Wij menen de naam FOKO min of meer te mogen vergelijken met vermaarde zakennamen als C&A en V&D. Voor hen die daarmee mogelijk onbekend zijn, zij vermeld dat de naam FOKO een combinatie is van de eerste voorletters van de namen van de twee enthousiaste ondernemers van dit zeer bekende bedrijf de heren Fonk en Kolder. Op de firmanten Fonk en Kolder is zeker van toepassing het bekende gezegde: still going strong!"

Grote Noord 104. Hoek Grote Noord-Duinsteeg. In de gevel een steen met twee vergulde hoofden: IN DE TWE VERGULD HOFD. In neon vermeldt de gevel voorts: "Friend forever"; een slagzin van de "broeken- en truiengigant" Society Shop; het bedrijf dat sinds 1 april 1984 huis houdt in de ruimte, waar ooit de Foko-bedrijven werden gestart.

De Foko-ijssalon aan het Grote Noord.De Foko-ijssalon aan het Grote Noord. Welke Westfries heeft hier in de naoorlogse jaren geen ijsje gegeten, geen "spatsie" gehaald? Een nostalgisch plaatje, met heel veel herinneringen.

De restaurantbedrijven zijn inmiddels teruggebracht tot dat ene restaurant, dat onder leiding van cuisinier Constant Fonk, Hoorn en West-Friesland zeer tot eer strekt, ook al wordt dat nog lang niet altijd door iedereen onderkend...
Wie heden ten dage in gezelschap ergens in West-Friesland de naam Foko laat vallen vindt onherroepelijk herkenning. De Foko leeft nog altijd, zelfs meer dan tien jaar nadat het Foko-tijdperk werd afgesloten. Want zó veel jaren lang stond op het programma van een "dagje stadten in Hoorn" altijd: ijs met slagroom of koffie met een punt in de Foko aan het Grote Noord!

De samensteller van dit stukje trouwde in 1966 de vrouw van zijn dromen: de dochter van Piet Ursem en Jo Ursem-Ros uit Nibbixwoud. Hun woning werd: Grote Noord 116. Op een steenworp afstand van de Foko dus. Moeder Ursem was vermoedelijk niet al te ontevreden over haar dochters keus. Maar het heeft haar wel enorm gespeten dat dochterlief zo dicht bij hààr favoriete lunchroom ging wonen. Immers: die had de koffie ook altijd wel klaar. Dus 'n koppie in de Foko zat er niet meer zo erg in. Dàt kon ze niet maken.....
Maar toch: Jammer! dat wel!