Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Werkgroep Cursus Cultuurhistorie Hoorn

Uitleg over bouwkunst van poortjes De binnenstad van Hoorn ademt overal haar geschiedenis. De ruimtelijke indeling met het huidige stratenplan gaat terug tot de 13e eeuw. De monumenten, stoepen, hekwerken, archeologische vindplaatsen en straatnamen houden de geschiedenis actueel en raken mensen. Zij vertellen verhalen over waar we vandaan komen, wie wij zijn en hoe we ons ontwikkelen. Erfgoed biedt herkenning, het geeft houvast en identiteit. Deze cursus biedt belangstellenden de mogelijkheid zich te verdiepen in het erfgoed van Hoorn.


Cultuurhistorie

Cultuurhistorie gaat over sporen uit het verleden, die in het heden zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn. Het betreft een combinatie van een aantal ruimtelijke wetenschappen waarin de thema's van deze cursus zijn te vatten:

Kaartstudie op locatie

  1. Ontstaan van de stad
  2. Middeleeuwen
  3. Gouden Eeuw
  4. Verval
  5. Bouwstijlen en geveltypen
  6. Pronk of Praktisch
  7. Twintigste Eeuw

Cursusmap

Cursusmap

Iedere module in de cursusmap bevat per thema een aantal samenvattingen plus een aantal publicaties waarmee deelnemers zich kunnen verdiepen.

Praktijk

Leren omvat meer dan het ontwikkelen van kennis. Erfgoed moet je vooral ervaren en beleven! De praktijkbijeenkomsten bestaan uit een gevarieerd aanbod van activiteiten zoals rondleidingen, speurtochten, presentaties, kaartstudie, films en museumbezoek.

Door ons erfgoed te begrijpen, krijgt het betekenis en waarde. Laat u verwonderen over de schoonheid van onze historische binnenstad.

 

Anja Morit
Anja Morit
Anja Morit
E-mail: educatie@oudhoorn.nl

Bestuurlijk aanspreekpunt voor:
Erfgoededucatie:
Stadswandelingen en
Cursus Cultuurhistorie


Beleid cursus Cultuurhistorie(PDF)