Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Gestelde vragen aan Vereniging Oud Hoorn

Terug

  • Bij de ingang van de Algemene Begraafplaats aan het Keern hangen twee bordjes (zie foto) die verwijzen naar oorlogsgraven. Wat wil dat zeggen?


    Bij de ingang van de Algemene Begraafplaats aan het Keern hangen twee bordjes (zie foto) die verwijzen naar oorlogsgraven. Wat wil dat zeggen?

    Als een begraafplaats één of meerdere oorlogsgraven heeft, dan hangt er een groen bord met het opschrift "Nederlandse Oorlogsgraven" bij de ingang. Veel mensen denken bij 'oorlogsgraven' aan lange rijen uniforme stenen of kruisen. Zoals op de grote erevelden. Op de meeste begraafplaatsen in Nederland zijn de oorlogsgraven niet zo eenvoudig te ontdekken. Dat komt omdat ooit de familie van het slachtoffer of de lokale gemeenschap zelf de grafdekking (bijvoorbeeld zerk, stèle of kruis) heeft gekocht en geplaatst. En dan herkent u het oorlogsgraf niet. De consul in de gemeente beschikt over zogenaamde gemeentelijsten waarop de oorlogsgraven staan aangegeven.

    "Als een begraafplaats één of meerdere geallieerde oorlogsgraven heeft, dan hangt er een groen bordje met het opschrift "Oorlogsgraven van het Gemenebest - Commonwealth War Graves" bij de ingang."

    Het bovenstaande is ontleend aan de website van de Oorlogsgravenstichting. Waarschijnlijk roept dit nog meer vragen op; ga dan naar www.ogs.nl en klik door op de ‘veelgestelde vragen’. Op die site is ook een ‘slachtofferregister’ waar je gericht kunt zoeken op begraafplaats of op naam van een oorlogsslachtoffer.

    Overigens zijn er in Hoorn ook Nederlandse oorlogsgraven te vinden op de RK Begraafplaats aan de Drieboomlaan.

    Buitenlandse militaire graven zijn doorgaans goed herkenbaar, zoals de vier die op het Keern aanwezig zijn, vanwege de uniforme grafsteen en omdat ze bij elkaar zijn geplaatst. De Nederlandse graven zijn meestal niet duidelijk herkenbaar omdat de familie daar een eigen keuze van het grafmonument heeft gemaakt (en ook zelf voor het onderhoud zorgt) en die graven op willekeurige plaatsen op de begraafplaats kunnen liggen. Ze zijn wel goed te vinden via de site van de Oorlogsgravenstichting met een aanduiding van de ligplaats en meestal ook een foto van het grafmonument.

    oorlogsgraven

    Met medewerking van en dank aan Peter Tack.
    Foto’s: Diana van den Hoogen

Redactie "veel gestelde vragen": Diana van den Hoogen, Hoorn

 

Terug naar gestelde vragen