Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Gestelde vragen aan Vereniging Oud Hoorn

Terug

 • Wat is de betekenis van de eenhoorn in het wapen van Hoorn?


  Wat is de betekenis van de eenhoorn in het wapen van Hoorn?

  In 1534 wordt Joris van Egmond gewijd tot bisschop van Utrecht. Hij plaatst zijn wapen tussen twee witte eenhoorns. Het zijn deze eenhoorns die ervoor zorgen, dat de stad Hoorn een zittende eenhoorn gaat gebruiken als drager van het wapenschild. Want bij gelegenheid van de voltooiing van de bouw van de (oude) Oosterpoort (1538) wordt een gevelsteen geplaatst die verwantschap vertoont met de beeltenis uit Utrecht.

  Er is dus een duidelijk verschil tussen het eigenlijke wapen en de eenhoorn. Beide elementen hebben ieder hun eigen historie en hun eigen relatie tot de stad. Niettemin vormen zij samen een eenheid.

  Je komt de eenhoorn tegen op de gevel van een aantal oude gebouwen. Bijvoorbeeld boven de entree van het Sint Pietershof aan het Dal, op de Waag en op de Hoofdtoren.

  Ook op banpalen, die zijn geplaatst om te markeren waar het rechtsgebied van Hoorn eindigt, is de eenhoorn terug te vinden. Een authentieke banpaal staat op de Walingsdijk, een replica staat op het voorterrein van het politiebureau aan de Blokmergouw.

Redactie "veel gestelde vragen": Diana van den Hoogen, Hoorn

 

Terug naar gestelde vragen