Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (komend)

‘Het verhaal moet verteld worden’ : 4 mei 2024, 14.00u.

04-05-2024

oudhoorn

Op zaterdag 4 mei om 14.00 uur vertelt Martin Menger het verhaal van zijn moeder, de verzetsheldin en kunstenaar Truus Menger-Oversteegen. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43.                                                                                                                                           

Truus Menger

Truus Menger zette zich al voor de oorlog  actief in tegen het opkomend fascisme. Ondanks de armoede tijdens de crisis jaren verleende het gezin Oversteegen onderdak aan Duitse vluchtelingen.

 

Na de inval van de Duitse troepen begon Truus haar verzetswerk met het verspreiden van illegale bladen als ‘de Vonk’ en ‘De Waarheid’ en bracht ze Joodse onderduikers in veiligheid.  Vanaf 1943 maakte ze deel uit van het gewapend verzet samen met haar zus Freddy en haar vriendin Hannie Schaft. Na de oorlog maakte Truus naam als beeldhouder en liet zich daarbij inspireren door haar ervaringen tijdens de bezetting.

 

 

 BeeldenrouteElk jaar op 4 mei voert de stille tocht in Hoorn ons langs de ontroerende beelden die Truus voor deze gelegenheid maakte. Ze schreef boeken en gedichten, zoals ‘Toen niet, nu niet, nooit’ en was een graag geziene gast op de scholen, waar ze de kinderen vertelde dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is.

Martin Menger is journalist bij het Noordhollands Dagblad.

Lezing 4 mei

 

 

 

De lezing kan uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveringen via lezingen@oudhoorn.nl De reservering wordt definitief door betaling van de entreeprijs op NL86 INGB0002144888, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. lezing. De toegangsprijs is € 5,00 voor leden van Oud Hoorn en € 6,50 voor niet-leden.

Truus Menger

 

 

 

 

Truus Menger brengt wapens naar de andere kant van het Noordzeekanaal

 

Truus Menger met Hannie Schaft

 

 

 

Truus Menger en haar vriendin Hannie Schaft

 

 

  Overzicht Lezingen