Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Lezing: De idealen van Platte Thijs, door Frans van Iersel Volgeboekt

14-02-2024

Platte Thijs

 Volgeboekt  

Op woensdag 14 februari om 20.00 uur wordt in het Foreestenhuis, Grote Oost 43,  door Frans van Iersel een lezing verzorgd over de idealen van Platte Thijs

Van de man die in de 16e eeuw luisterde naar de naam Platte Thijs is bekend dat hij stal van de rijken en dit deelde met de armen. Zie vragenrubriek.Vier eeuwen later wordt in 1970 een nieuwe politieke beweging in Hoorn opgericht en vernoemd naar deze illustere vagebond. Platte Thijs was in Hoorn de beweging die werd voortgestuwd door de jaren zestig van Provo en Kabouterbeweging in 1970 invulling gaf aan de wens voor verandering en vernieuwing.

Het Noordhollands Dagblad duidde Platte Thijs veelal als ‘politiek werkverband’ omdat Platte Thijs naast parlementaire ambities vooral buitenparlementair veranderingen wilde bewerkstelligen. Zie Kwartaablad 2010/3

 

Dekenactie Angola

Frans van IerselAan de orde komen een veelheid aan in Hoorn spelende thema's en acties, zoals de Biafra-actie, PSP, vredesboot, verkiezingsuitslag, gastarbeiders, Wereldwinkel, dekenactie Angola, kraak van de Villa, raadsvergaderingen, samenwerkingen, grootschalige sloopplannen voor de binnenstad, de groei van Hoorn en nog veel meer.

 

 

Frans van Iersel, een Platte Thijser van het eerste uur, neemt u mee naar jaren de zestig en zeventig en de veranderingen van de volgende jaren. Ter afronding, wat is er terecht gekomen van de idealen van dit politieke werkverband? Er is een biermerk genoemd naar Platte Thijs, maar is dat alles?

  

 

De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl.  De reservering wordt definitief door betaling van de entreeprijs op       NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. Lezing. De toegangsprijs is € 5,00 voor leden van Oud Hoorn en € 6,50  voor niet-leden.

 

  Overzicht Lezingen