Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kwartaalblad 2007 nr.1   (maart)

kwartaablad Oud Hoorn 2007 - 1

Oud Hoorn 90 jaar jong!

Veldhuizen van, Onno
Pag. 3
Dit jaar herdenkt de Vereniging Oud Hoorn het feit dat de vereniging door een aantal bevlogen inwoners, met J. C. Kerkmeijer voorop, in 1917 werd opgericht. Het eerste nummer van het kwartaalblad in dit jubileumjaar, wordt geopend met een gelukwens van de burgemeester van Hoorn. De heer Onno van Veldhuizen vraagt zich af of de vereniging nu een dame of een heer op leeftijd is. Ondanks alle mannelijke voorzitters denkt schrijver toch het meest aan een beetje deftige dame. "Voor het stadsbestuur is Oud Hoorn soms zo een beetje als een schoonmoeder van de stad. Lieve schoonmoeder, nog vele, vele jaren! En wordt de allergrootste van Nederland", aldus de wens van burgemeester Onno van Veldhuizen, die zich tevens ook de schoonzoon van de vereniging noemt.

De tulpenrage van 1637

Knaap v.d. Drs.J.P.H.
Pag. 4-10
Tegenwoordig staat ons land bekend als het rijk van de bloembollenvelden. Dat is echter niet altijd zo geweest. De bij ons bekende tulp werd pas rond 1600 voor het eerst in ons land geïntroduceerd. Het was Carolus Clusius van Atrecht die de eerste bollen meebracht van zijn reizen. Atrecht was geleerde en botanicus in dienst van de keizers Maximilianus II en Rudolf II en vanaf 1593 hoogleraar aan de universiteit te Leiden. In die dagen was een tulpenbol een geliefd object van grote waarde. Het was dan ook mede daarom dat zelfs lakenwevers zich met de kweek van tulpenbollen gingen bezighouden. Het kwam zelfs zo ver dat er in de zomer van 1633 een huis werd verkocht voor drie zeldzame tulpen. De gevelsteen "De Drij Tulpen" die hier aan herinnert is te vinden aan het Achterom. De tulp was betaalmiddel geworden in een gebied dat zwaar door recessie getroffen was.... lees verder >>

Historisch Museum Turkije-Nederland

Ottens, Egbert
Pag. 11
Een klein, maar daarom niet minder interessant musuem, is gevestigd aan de Wisseltraat in Hoorn. Wat oorspronkelijk begon als een kleine verzameling is in de loop der jaren uitgegroeid tot een niet mis te verstane collectie wetenswaardige zaken. Dit alles is een aantal jaren geleden opgezet door de heer Senol Ocakli, een van de eerste "gastarbeiders" uit Turkije. Het afgelopen jaar werd het onderkomen van het museum aan de Wisselstraat verbouwd. Half januari j.l. kon het Historisch Museum Turkije-Nederland zijn deuren weer openen. De officiële opening vindt zaterdagmiddag 21 april 2007 plaats en staat mede in het teken van de 650 jaar stadsrechten van Hoorn. Oud Hoorn-voorzitter Egbert Ottens brengt in een kort artikel het museum en zijn oprichter onder de aandacht.

Van de bestuurstafel

Ottens, Egbert
Pag. 13-18
In de vaste rubriek "Van de bestuurstafel" wordt vooral aandacht geschonken aan het behoud van de zaagtandvleugel van de voormalige Technische School Hoorn aan de Joh. Poststraat. Een aantal jaren geleden is dit complex, als voorbeeld van Het Nieuwe Bouwen, op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Daar de school een aantal jaren geleden naar Het Dampten is verhuisd kwam de TSH leeg te staan. Zoals haast gebruikelijk tegenwoordig bij dergelijke situaties lagen de projectontwikkelaars al op de loer om zich op dit bouwwerk te storten. Mede door de acties van Oud Hoorn is de markante zaagtandvleugel nu uit handen van de slopers gered.

In memoriam Giel van der Zel

Uiterwijk, Femke
Pag. 19
Op 1 januari van dit jaar overleed Giel van der Zel op 86-jarige leeftijd. Na een kleine attack moest Giel de laatste jaren verpleegd worden in Lindendael en vervolgens in het Liornehuis. Giel was vooral bekend door zijn gigantische verzameling ansichtkaarten van Hoorn en ook andere plaatsen. Uit zijn collectie zijn in het verleden diverse boekjes samengesteld. Ook voor de bezoekers van de dia-lezingen was Giel geen onbekende. Vaak gaf hij boeiend commentaar op hetgeen op het scherm te zien was.
Hij deed dit samen met Femke Uiterwijk, die ook het memoriam schreef.

Het fluitschip weer terug in Hoorn

Beemsterboer, Gerard
Pag. 26-27
Het door de heer Drijver gebouwde model van het fluitschip is weer terug in Hoorn. Het schip, genaamd De Risdam, stond oorspronkelijk opgesteld in de hal van het stadhuis in Hoorn. Vervolgens belandde het model in de directiekamer van Capa holland in Den Helder. Dit was echter niet de bedoeling van de bouwer die dit bij Oud Hoorn aan de orde bracht. Besloten werd het gigantische schaalmodel op te halen uit Den Helder en een plaats te geven in de multifunctionele ruimte van onze vereniging. Gerard Beemsterboer beschrijft de verhuizing wat nog een behoorlijke klus bleek te zijn.

Verder in dit kwartaalblad

Oud Hoorn-website niet in de prijzen
Jaarverslag van de Vereniging Oud Hoorn-2006
Verslag van de najaarsledenvergadering
Jaarrekening 2006 en begroting 2007
Jaarverslag Kerkmeijer-de Regtstichting
Inhoudsopgave 2006

Overige rubrieken

Men vraagt ons
Stadsbeeld, restauraties, wijzigingen, verval
Het documentatiecentrum van Oud Hoorn
Hoe Hoorn veranderde

Bekijk of download de PDF versie (12.21 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

 

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 6,00

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2021, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen beeldbank, Gerard van Stijn