EEN DAGJE UIT MET DE FIETS


Zaterdag 24 juni was het prachtig zonnig weer. Weinig wind. Warm, maar niet te. Om tien uur had ik met Trudy de Rooy bij ons verenigingsgebouw, het O.I.Pakhuis, Onder de boompjes, afgesproken om samen aan de fietstocht te beginnen. Tegenwoordig het jaarlijkse uitje van de vereniging. We waren niet de enigen die de tocht wilden maken. Een klein select gezelschap stond met de fiets aan de hand wat aarzelend het toerboekje te bekijken en te lezen en na enig beraad besloten we als groepje te vertrekken. We waren met z'n tienen.Rick Singer, die samen met bestuurslid Jan Floris de route had bedacht, reed voorop. Hij wist zeker de weg zodat verkeerd fietsen niet tot de mogelijkheden behoorde. Het was de bedoeling dat er onderweg bij bepaalde gebouwen gestopt zou worden om ze zo goed te kunnen bekijken en om ter plaatse de tekst te lezen die in het routeboekje over het pand genoteerd stond. Het eerste afstappunt was dichtbij: het schoolgebouw aan het eind van de Joh. Messchaertstraat, de OSG West-Friesland. De begeleidende tekst over de geschiedenis van het gebouw en de bouwkunstige kenmerken, werd voorgelezen, eerst door Rick en daarna door ondergetekende. We bewonderden de gotisch-aandoende gevel langs het trappenhuis op de binnenplaats en we bekeken aandachtig het naast de achteringangstaande woonhuis van de conciërge en nadat de echtgenoot van deze man ons had verteld over de voor- en nadelen van het dichtbij je dagelijks werk wonen, vervolgden wij onze tocht. De volgende pleisterplaats was de binnentuin van het nieuwe West-Fries Gasthuis, waar een in een waterplas verzonken bronzen stier en een dito steenbok op een heuvel het aangelegde landschap verrijken.
Maar wie liep daar in de grote hal van het ziekenhuis? Was dat niet Jim, de zanger die de eerste 'IDOLS' gewonnen had? En even verderop in de gang leek wel een filmploeg te staan die opnamen maakte.
We mochten geen lawaai maken, werd omgeroepen, want de opname begon! Er werd gewerkt aan de film 'Afblijven' naar een kinderboek van Carry Slee. Zo, dat maakten we ook nog even mee!
Op naar hetieuwe gebouw van het West-Fries Archief. Ondertussen pakten donkere wolken zich samen en viel er een zacht regentje naar beneden. Jammer! Het nieuwe archiefgebouw lijkt geheel uit verticale glasplaten te bestaan, terwijl de schuine trap naar boven dat rechtopgaande juist weer doorbreekt. Een spannend gezicht! In het Archief was Trudy de Rooy toch wel erg nieuwsgierig: was Jan Pieterszoon Coen nou wel of niet in Hoorn geboren. Was hij misschien toch in Twisk ter wereld gekomen? Nou, vaste medewerker en steun en toeverlaat tijdens lekenwerkzaamheden in het archief Jan de Bruin viste op jaartal de gegevens van Coen uit het betreffende laatje en onder één van de schermen kwam de tekst van het kaartje vergroot tevoorschijn en lazen wij dat J.P.Coen op 11 januari 1587 was gedoopt in Hoorn. En omdat de doop meteen na de geboorte plaatsvond, valt hieruit op te maken dat J.P. Coen in Hoorn geboren is. Zijn vader kwam wel uit Twisk!
Gesterkt door deze wetenschap en met een lekker zonnetje boven ons hoofd stapten we weer op de fiets, nu helemaal naar Wognum. Links van het Keern zagen we het enorme gevaarte van de nieuwe ijsbaan liggen.In Wognum moesten we bij de rotonde linksaf, dan rechtsaf de Zomerdijk op tot we bij het huisje van Oud aankwamen. Het huisje genoemd naar de laatste bewoner Kees Oud behoort toe aan de historische stichting 'De Cromme Leeck' . Het is een klein boerderijtje, gebouwd in 1876 en het is zo ingericht dat het lijkt alsof er nog mensen wonen. In de tuin stond de koffie, de thee en de West-Friese krentenmik al klaar! Gelukkig maar, want het was ondertussen al twaalf uur geweest! In groepjes van acht kregen we ook nog een rondleiding door het huisje. Veel dingen waren voor de meesten wel herkenbaar. Erg aardig!

Door alle gezelligheid stapten we veel te laat weer op de fiets, want er moest nog wel het één en ander bezocht worden. We reden door het prachtige polderlandschap naar Zuidermeer naar de museumboerderij 'de Anloup' geheten. Onderweg kwamen we echter langs een boerderij waar een bord aangaf, dat er geitenkaas verkocht werd. Toch maar even afgestapt. Maar eerst moest de boerin haar man helpen, want die kwam over de smalle weg op zijn tractor aanrijden en ...de remmen van dat voertuig deden het niet! Wij moesten uit de weg gaan staan en de boer reed gelukkig zonder brokken te maken zijn erf op. Wij erachteraan om bepakt met kaas en potten met saus van aardbeien,rabarber en ananaskers weer bij onze fietsen terug te keren. Ook leerden we daar een nieuw woord: 'kilveren' stond er op een bordje dat aan het hek bevestigd was. Met een pijl wijzend naar rechts. Was het nou kil-veren , vroegen we ons af. "Nee",zei de boerin, "Het is 'kilvurun' en het betekent het uitgooien van grond. Niemand van ons had dat woord ooit gehoord!"

Op naar de museumboerderij 'de Anloup' en die was niet ver meer. Nu dit museum staat vol met alle mogelijke gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden. De stal, de schuur, de mooie kamer, alles staat vol met de mooiste verzamelingen. Omstreeks drie uur zaten we weer op de fiets op weg naar huis, nu via Bobeldijk en Berkhout. Dat was ook weer een prachtige tocht.Onderweg genoten Trudy en ik nog van een broodje paling, gekocht bij een mijnheer die de paling in de sloot ving en ze zelf rookte ook nog! Heerlijk vond ik het smaken en gelukkig vond Trudy dat ook, want die kan dat als kind van een palingrokersfamilie weten!

Moe kwamen we in Hoorn aan. Toch bezochten we nog heel even het Timmermansgildehuis, want één mevrouw van ons groepje wist van het bestaan van dit huisje niets af. Rick Singer fietste vast door naar ons pakhuis om de foto's te halen die 's morgens bij ons vertrek van iedereen gemaakt waren. Hij was bang dat wij zelf daar te laat voor zouden zijn. Maar om vier uur, net voor sluitingstijd zetten we onze fiets tegen de pui van het O.I.Pakhuis. Het was een fijne dag geweest. Meer West-Fries dan Oud Hoorns, maar met een aantal bekende en minder bekende leden iets samen doen, schept ook een band!

Femke Uiterwijk