Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Hoornse Gevelstenen en andere Huistekens

Gevelstenen in de binnenstad

Muntstraat 26

Het zal niemand verbazen dat de vele historische banden met plaatsen overzee in de havenstad Hoorn hun tekenen hebben nagelaten in de vorm van afbeeldingen van zeeschepen op gevelstenen.

De steen van dit pand bijvoorbeeld toont een zogenaamde straatvaarder, ook wel retourschip genoemd. Straatvaarders voeren naar het Middellandse Zeegebied en de Levant. Aangezien zij zich daar moesten weren tegen talrijke zeeroversnesten – men denke slechts aan de beruchte Barbarijse zeerovers – waren zij ruim voorzien van geschut. Voor de VOC voeren deze schepen ook tussen de Indische eilanden onderling, en door de Geoctrooieerde West-Indische Compagnie (meestal kortweg West-Indische Compagnie [WIC] genoemd) werden zij tevens ingezet bij de vaart op de West.
Ook hier waren zwaarbewapende schepen nodig om zich te weer te stellen tegen de gevaarlijke zeerovers van het Caraïbisch gebied. In de zeventiende en achttiende eeuw was de straatvaarder voor verre reizen het meest gebouwde type zeeschip.

Op deze gevelsteen is een galjoen uit de eerste helft van de zeventiende eeuw afgebeeld. Dit retourschip is genoemd naar het galjoen: de versierde uitbouw aan de boeg. Het heeft een vlakke achterplecht, de spiegel genaamd. Zie ook Oude Doelenkade 21 voor de gevelsteen “inde stretsvarer”.