Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

fa. Schuld Speelgoed

Honderd jaar Schuld en speelgoed in Hoorn

Auteur: H. B. J. Schuld

Grote Noord 90
Grote Noord 90

Johann Jakob Schuld kwam met zijn twee broers Johann Wilhelm en Johann Petrus begin jaren tachtig van de 19e eeuw vanuit het plaatsje Ransbach in Duitsland naar Nederland. De drie broers hadden toen al enkele jaren Nederland in de zomer bereisd met huishoudelijke producten die zij in de wintermaanden als thuiswerkers maakten.

Drie broers
Johann Petrus ging naar Purmerend, terwijl de beide andere broers zich in Hoorn vestigden. Johann Willem kocht het pand Grote Noord 90, waarin hij een lederzaak opende en Johann Jakob kocht een pand in de Nieuwe Steeg op het gedeelte waar nu V & D gevestigd is. Daar start hij in 1883 een winkel in huishoudelijke artikelen en galanterieën (snuisterijen) onder de naam "West-Friesche Bazar". Begin 1900 verkocht hij dit pand en met het geld dat dit opbracht bouwde hij in 1902 een winkelpand op Turfhaven 32. In die tijd was speelgoed nog een seizoenartikel dat alleen in de Sint Nicolaas-periode en tijdens de kermis werd verkocht. Het speelgoed dat na Sint Nicolaas overbleef werd in dozen verpakt en hoog in het magazijn opgeborgen om maar voor een deel tijdens de kermis in augustus weer tevoorschijn te worden gehaald.

Briefhoofd West-friesche Bazar
Westfriese Bazar

Johann Jakob huwde als weduwnaar, met twee zoons, een weduwe met twee dochters. Samen kregen ze nog eens vier kinderen, waarvan Leo de oudste was. Toen Johann Jakob in 1915 overleed was Leo 18 jaar en op dat moment "in de leer" in textielzaak "De Duif" in Beverwijk.