Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Piet Geerling en Piet Winkelaar: Hoornse autopioniers van het eerste uur

Auteur: Frans Zack

Logo Geerling en Winkelaar
Logo Geerling & Winkelaar

In het Kwartaalblad van 15 december 2013 werd een artikel opgenomen van de hand van Willy Wiggelaar. Zij beschrijft hierin de historie van de bebouwing van het Keern tussen het Pelmolenpad en de spoorwegovergang. In dit artikel werd voorbijgegaan aan het grootste pand aan dit gedeelte van het Keern: het autobedrijf van voorheen Geerling en Winkelaar op nummer 21. Dit pand werd in 1939 gebouwd en gold in die dagen als het meest toonaangevende autobedrijf van Hoorn en ver daar buiten. Voordat dit bedrijf van de grond kon worden gebracht was er echter wel het een en ander aan vooraf gegaan. Daarom een blik in de historie van de Hoornse autopioniers van het eerste uur: Piet Geerling en Piet Winkelaar.

P.E. Winkelaar
P.E. WInkelaar
A. Geerling
A. Geerling

Het waren Piet Geerling en Piet Winkelaar die als collega-monteurs elkaar vonden bij de Hoornse Automobiel Maatschappij die toen gevestigd was op het adres Gouw 19. Later begon J. v. d. Leek op deze plek een zaak in kappersbenodigdheden. Tegenwoordig is hier Woninginrichting Decorette Dudink gevestigd. Met een startkapitaal van 1.800 gulden waagden de beide firmanten in 1926 de stap om een eigen autobedrijf te beginnen. Voor die dagen was dat een zéér gewaagde onderneming, want auto's waren toen beslist nog geen gemeengoed. Desondanks waagden zij de stap tot een zelfstandig ondernemerschap wat beslist moedig genoemd mag woorden.

Garage Koopmans
De compagnons Piet Geerling en Piet Winkelaar gingen van start in één van de pakhuisjes aan de Westerdijk. Op deze foto uit de jaren 50 van de vorige eeuw zijn het de Gebroeders Koopmans die hier een garagebedrijf hebben. Naast de VW Kever links een autobus van P. Kool Reisbureau De Valk van de Vale Hen.

Er werd een pandje gevonden aan de Westerdijk 2a waar tot op dat moment de American Petroleum Company met een uitgiftedepot was gevestigd. Tot vele jaren later hebben de gebroeders Koopmans op deze plaats nog aan auto's gesleuteld. De laatste sporen van deze panden werden in het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw gesloopt.
Na deze voor hen toch wel succesvolle start konden de compagnons al snel een groter pand huren aan de Vale Hen. Dit gebouw was van de Fa. Hos en Borjeson en had ook de beschikking over een benzinepomp voor de deur. Vanaf dit punt werd ook een autobusdienst van de grond gebracht. Onder de naam E.W.A.C. (Eerste Westfriese Auto Centrale) begon men met een lijndienst van Abbekerk / Twisk naar Purmerend.
Het bedrijf groeide en in 1928 werd op Kleine Noord 18 een nog grotere behuizing gevonden.

Advertentie Kleine Noord 18
Geerling en Winkelaar was in 1930 gevestigd aan het Kleine Noord.
Advertentie Kleine Noord 18

Met kunde en vakmanschap deden de beide compagnons het heel goed in de autowereld. Dat werd ook opgemerkt door de toenmalige Ford Motor Compagnie of Holland die toen nog in Rotterdam was gevestigd. De compagnons werd voorgesteld om Ford dealer voor West-Friesland te worden en op 12 oktober 1929 kon het contract worden getekend. Op het adres Kleine Noord 18 is momenteel de schoenenzaak van Raymond Groot gevestigd.