Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kroniek van Hoorn

2022

mei

Musicalvereniging Westend voert de productie ‘Stil Verzet’ op in de provisorisch ingerichte accommodatie Sportcentrum Hoorn aan de Holenweg. Wegens de coronasituatie twee jaar later dan bedoeld: 75 jaar na de oorlog spelen wat zich in Hoorn toen voordeed, de druk van de bezetter en het verzet daartegen. Door de huidige situatie in Europa een voorstelling met extra lading. In de dorpskerk van Blokker wordt een bevrijdingsontbijt gehouden en in samenwerking met Oorlogsmuseum Medemblik een expositie ingericht met verhalen over de Blokkerse verzetshelden Wagenaar, Koppes en Kolenberg. In het evenement Open Joodse Huizen worden verhalen van Joodse slachtoffers en verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog verteld in huizen die toen door hen bewoond werden. Om meer mensen in de ouderenzorg te laten werken start Omring met het Horizon College en het ROC Kop van Noord-Holland een nieuwe praktijkopleiding: Leerhuis Lindendael. Clean2Anywhere (C2A), de werf van Edwin en Liesbeth ter Velde die in Hoorn boten bouwt van afvalplastic, gaat met een groep jongeren in het kader van een uitwisselingsproject ook zulke boten bouwen in het Zuid-Franse Sète. De Stichting Stadslandbouw Hoorn voldoet aan de herbeplantingsplicht van de eerder kaal gemaakte groenstrook bij Hoorn80. Bij de toegang naar de begraafplaats Keern wordt een schildje opgehangen dat verwijst naar de prijs van De Gouden Terebinth, de onderscheiding voor instanties die zich inzetten voor funerair erfgoed, onlangs toegekend aan ‘De Vrienden van de begraafplaats Keern’.
9: Schildje (linksonder) De Gouden Terebinth begraafplaats Keern
9: Schildje (linksonder) De Gouden Terebinth begraafplaats Keern
Woningcorporatie Wooncompagnie start met een proef om woningen te splitsen: enige eengezinswoningen waarvan de huur is opgezegd, worden omgebouwd tot kleinere eenheden. Het leegstaande rijksmonument Grote Noord 104 is opgesplitst in drie verschillende delen, die te koop worden aangeboden.
12: Grote Noord 104
12: Grote Noord 104
Het plan voor de nieuwe wijk BuitenStad Hoorn aan Dampten en Berkhouterweg, met als blikvanger een toren (twintig bouwlagen, zestig meter hoog), wordt door STED DEVELOPMENT gepresenteerd. Dertig procent van de woningen zal bestaan uit ‘betaalbare huur- en koopwoningen’. Bij zijn afscheid als forensisch accountancy-expert bij KPMG in Hoofddorp wordt Hans Vonk benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Joke Karsten (68) draait na 33 jaar vrijwilliger bij Cinema Oostereiland (voorheen Filmhuis Hoorn) haar laatste dienst en neemt afscheid. Het voortbestaan van de Kinderkledingbank van Hoorn is weer voor langere tijd veilig gesteld. Een aantal financiële meevallers wenden de sluiting voorlopig af. De eerste Kunstroute Kersenboogerd, met werk van twintig exposanten uit de wijk, is een succes. Jan Nieuwenburg is officieel herbenoemd als burgemeester van de gemeente Hoorn. Hij begint aan zijn tweede termijn van zes jaar. Na 45 jaar als leerkracht aan de school verbonden te zijn geweest neemt Ineke te Hoven – Dol afscheid van basisschool De Pontonnier. Het houten personenrijtuig NCS-BC6, bouwjaar 1915, wordt na een restauratie die drie jaar duurde, door Museumstoomtram Hoorn-Medemblik weer in gebruik genomen. Directeur Wouter Hakhoff van Muziekschool Boedijn stopt per 1 september met zijn werkzaamheden. Afhaalwinkel Haai2Go aan de Nieuwstraat brengt de reclamestickers aan op de binnenkant van de ramen en deuren in de gevel. De dwangsom die de gemeente oplegde behoeft nu niet te worden betaald. Aartje Siemensma, met haar broer overlevende van de woningbrand die in 1960 in de Merensstraat plaatsvond, waarbij de rest van het gezin omkwam, onthult op de begraafplaats aan het Keern de nieuwe grafplaat op het familiegraf. Deze was in 1990 vernield, maar dit is nu door de zorg van de stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern hersteld. Pierre Janssens overlijdt op 82-jarige leeftijd in Hoorn, de stad die hij 23 jaar als burgemeester bestuurde. In een brief aan de gemeenteraad spreekt de Vereniging Oud Hoorn zich uit tegen het voornemen van woningcorporatie Intermaris om 166 woningen te slopen in Hoorn-Noord. Zij bepleit een onderzoek naar het toekomstbestendig maken van de woningen. Warenhuis Hoorn, de gezamenlijke webshop voor ondernemers uit West-Friesland, stopt met het online verkopen en bezorgen. Wel wordt direct doorgelinkt naar elke winkel met een eigen webshop of -site. De fracties Tonnaer en PvdA stellen voor om geld uit het legaat Le Cocq voor het Westfries Museum in te zetten voor de restauratie en uitbreiding van het museum. De druk door corona op de Dijklander Ziekenhuizen in Hoorn en Purmerend neemt af. De speciale covid-afdelingen worden opgeheven. Nu er geen grond meer is om ‘landbouw’ op te uit te oefenen gaat de Stichting Stadslandbouw zich waarschijnlijk meer richten op ‘bijen, bloemen en zaden’. Van de vijftig vrijwilligers zijn er nu nog tien actief.